Adjon megfelelő tájékoztatást az állam a rákkeltő gyógyszert szedő betegeknek!

Az MSZP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, intézkedjen, hogy megkapják a szükséges tájékoztatást és a segítséget azok a betegek, akik éveken keresztül rákkeltő anyaggal szennyezett vérnyomáscsökkentőt szedtek.
Bangóné Borbély Ildikó, a párt frakcióvezető-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a társadalombiztosítás rendszerén keresztül az államnak tudnia kell, ki az a 200 ezer érintett beteg, aki szennyezett valsartan hatóanyagú készítményt szedett. Szerinte a betegek eddig nem kaptak tájékoztatást.
    
A képviselő kitért arra, keddtől egy hónapon keresztül vihetik vissza a patikákba a betegek a szennyezett gyógyszert, de tapasztalatai szerint a gyógyszertárakban nincs kifüggesztve megfelelő tájékoztatás.
    
Bangóné Borbély Ildikó szólt arról, hogy a legfrissebb OECD-jelentés szerint a 34 tagállam közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedésben elhunytak száma, évente 27 ezer ember hal meg rákban.
    
A politikus szerint Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében sok mindenről beszélt, de arról nem, tudott-e a mérgezésről és hogyan fordulhatott elő, hogy éveken keresztül szedhették a betegek ezeket a gyógyszereket. Hogyan fogja az állam ezt a súlyos helyzetet kezelni? - firtatta.