Gazdaság | eva költségvetés 2012
2011. november 03. 15:57

Adódömping

Józsa István, a parlament gazdasági bizottságának MSZP-s alelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: az egyszerűsített vállalkozási adó jó eredményeket hozott, az adókulcs emelése után is sokan vették igénybe. Hangsúlyozta, hogy a 174 milliárd forint bevételt hozó adónem megszüntetésétől a kormány alighanem a társaságiadó-bevételek nagyobb mértékű növekedését várja.

Az eva jövője egyelőre bizonytalan: a kormány támogatja a január 1-jével történő megszüntetését - amint azt a fideszes Koszorús László javasolta -, az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának kormánypárti többsége ugyanakkor nem támogatta az erre vonatkozó, az adótörvényekhez benyújtott módosító indítványt.

Józsa István a nemzetgazdasági miniszter azon csütörtöki bejelentésére, hogy a kormány és a bankszektor együtt dolgozik tovább a devizahitelesek tehermentesítésén, úgy reagált: helyes, hogy a kormány belátta, tárgyalni kell a bankokkal. Üdvözölte azt is, hogy a gazdaság bizottság kiterjesztené a kedvezményes végtörlesztés lehetőségét a devizaalapú lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződésekre is, továbbá hogy a parlament elé kerül a felszámítható kamatok és a teljes hiteldíjmutató mértékének korlátozását célzó javaslat.

Hozzátette: azt remélik, hogy mind a kormány, mind a hitelprobléma megoldására javaslatot kidolgozó Magyar Bankszövetség figyelembe veszi majd az MSZP hónapokkal ezelőtt ismertetett kilencpontos javaslatcsomagját.

A szocialista politikus szólt arról is, hogy a jövő évi költségvetés tervezete nem ad reményt a gazdasági növekedésre, a kormány által kezdeményezett "adódömping" bénítja a gazdaságot és ellehetetleníti a családokat. Ezzel arra reagált, hogy Matolcsy György szerdai sajtótájékoztatóján kifejtette: növekedési fordulatra van szükség ahhoz, hogy 2012-ben a GDP legalább 1,5 százalékkal bővüljön.