mszp.hu | Belföld | áfacsökkentés | Gazdaságfejlesztés
2016. február 15. 14:03

Áfacsökkentés: ellenzékből a homárt is, kormányon a tejet sem

Kéne venni egy nagy levegőt, fél évre hozni egyszeri százmilliárdos bevétel-kiesési áldozatot, és csökkenteni az áfát a többi nagyobb fogyasztási igényű élelmiszernél – mondta újságírók előtt Gőgös Zoltán.

Pártunk elnökhelyettese rámutatott, hogy erősen torzítja a piacot az, hogy csupán a sertéshús áfáját csökkentették.

Főleg a baromfifogyasztás eshet vissza, illetve tejágazat, amelyeken a magas áfa miatt nagy az importnyomás. Ezekhez hasonlóan nagy szükség lenne az áfacsökkentésre az áfacsalással leginkább fertőzött területen, a zöldség-gyümölcs ágazatban. Itt már kialakult egy csalási mechanizmus, a feketézés aránya 60-70 százalék.

Gőgös Zoltán kifejtette, hogy az áfacsökkentés nagy segítség lenne a lakosságnak. Mint mondta, a sertéshús mellett, a baromfi, a tej, a kenyér, a zöldség-gyümölcs és az édesvízi hal és a tojás lenne a célpont. Hozzátette, hogy a bizottság ismételt elutasítása ellenére az MSZP folytatni fogja a küzdelmet azért, hogy ezen alapvető élelmiszerek áfája csökkenjen.

A politikus jelezte, hogy nem stimmel az az érv, amely szerint annak idején a szocialista kormányok a Fidesz javaslata ellenére nem csökkentették az áfát. Rámutatott, hogy akkor – 2009-ben –, a világválság közepén a Fidesz egy olyan javaslatot tett, amely 700 milliárdos lyukat ütött volna a költségvetésen. Mindezt úgy, hogy nem csupán az alapvető élelmiszereknek, hanem a homártól a kaviárig mindennek az áfáját 5 százalékra csökkentették volna. Az volt a tisztességtelen ellenzéki magatartás, és nem a miénk most – figyelmeztetett Gőgös Zoltán.