Aggályos a takarékszövetkezetek sorsa

Az MSZP aggályosnak tartja azt, ami a takarékszövetkezetekkel történik - jelentette ki hétfőn egy bezárt budapesti bankfiók előtt tartott sajtótájékoztatóján Török Zsolt.

A szocialisták szóvivője ezért kérdésként tette fel, hogy mi történik a takarékszövetkezetek részjegyeivel illetve azok tulajdonosaival. Emellett arra is kíváncsi volt, hogy mi lesz a jellemzően kisjövedelmű betétesek pénzével, és mit üzen nekik a kormány, hiszen az elmúlt héten "nagypénzű emberek, nagy bankokból nagy pénzeket vettek ki". Végül azt tudakolta, mi lesz a takarékszövetkezetek dolgozóinak sorsa.

Más témára áttérve felhívta a figyelmet a Blikk információjára, amely szerint a bankadó és a növekvő tranzakciós adó miatt a minisztériumok csaknem évi kilencvenmillió forintot költenek alkalmazottaik folyószámla-költségtérítésére. A tárcák közül a fejlesztési és a honvédelmi tárca még nem válaszolt a lap kérdésére.

Török Zsolt véleménye szerint ezzel a lépéssel a Fidesz és a kabinet beismerte, hogy "az adóemelések kormánya" és azt is, hogy a kivetett szektorális adókat áthárítják az emberekre.

Az MSZP szóvivője hangot adott annak a feltételezésének, hogy a kormányhivataloknál és a kormányzati szerveknél dolgozó tisztviselők is fejenként több tízezer forintos kárpótlást kaphatnak megnövekedett számlavezetési terheik miatt, ami azt jelenti, hogy "százmilliókról van szó".

Hárommilliárdnál többet kellene gyermekétkeztetésre költeni

Az idén már akár a hárommilliárd forintot is meghaladhatná a szociális gyermekétkeztetésre szánt összeg - mondta a párt szóvivője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Török Zsolt a Fidesz kommunikációs igazgatójának szavaira reagált. Kocsis Máté azt jelentette be, hogy a kormány 2,4 milliárd forintos szociális gyermekétkeztetési programjában összesen 110 ezer rászoruló gyermek jut napi egyszeri meleg ételhez a nyári szünetben.

A szóvivője viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy már a 2009-ben elfogadott 2010-es költségvetés is 2,4 milliárd forintot irányzott elő a szociális gyermekétkeztetésre. Véleménye szerint az elmúlt három év alatt ez az összeg - az infláció miatt - akár már hárommilliárd fölé is emelkedhetett volna. Török Zsolt szerint azzal, hogy elmaradt az emelés, a kormány "éhező gyerekektől lopott".


Kijelentette: az MSZP 2014-es kormányalakítása esetén megszünteti a gyermekéhezést Magyarországon, és az ingyenes bölcsődétől az ingyenes felsőoktatásig minden arra rászorulónak biztosítja a közszolgáltatások igénybevételét.