Belföld, Gazdaság | beruházások
2012. február 28. 16:09

Aggályos felezési idő

Göndör István országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón azt mondta: ez különösen annak fényében kifogásolható, hogy a környezetvédelmi hatóságokat az elmúlt időben jelentős költségcsökkentés és elbocsátások sújtották. Véleménye szerint a törvénymódosítás - amelyet kedden kezd tárgyalni a parlament - azt vetíti előre, hogy a hatóságoknak ezután csak pecsételő szerep jut a környezetvédelmi engedélyezési eljárásokban, érdemi vizsgálatra ugyanis nem lesz idejük.

A szocialista politikus azt mondta: ez kockázatos, minden szakmai előkészítést nélkülöző változtatás, amelynek eredményeként a kormány saját érdekkörét hozhatja helyzetbe.

Göndör István arra is kitért, hogy a törvényjavaslatot a Belügyminisztérium nyújtotta be, noha a tárcának nincs illetékessége a fejlesztési, illetve a környezetvédelmi területen.

Hozzátette: 2006-ban a parlament hosszú társadalmi egyeztetés után hozta meg azt a jogszabályt, amely alapján az ötmilliárd forintot meghaladó értékű beruházásoknál, illetve a 90 millió forintnál nagyobb értékű munkahelyteremtő beruházásoknál bizonyos eljárási határidők rövidíthetők. Szerinte azonban amíg az akkor rögzített határidők elegendők voltak arra, hogy a környezetvédelmi hatóságok ellássák feladatukat, a mostani csökkentés - amely 30 napban határozná meg a hatásvizsgálati, illetve környezethasználati engedélyezési eljárási határidőket - ezt már nem teszi lehetővé.