"Ahol kevés van, ott mindegy, hogy forintból vagy euróból van kevés"

Magyarországon a kormány adópolitikája miatt mindennapos jelenséggé vált a dolgozói szegénység, és nem véletlen, hogy naponta százával-ezrével hagyják el az országot az emberek - jelentette ki Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese.
A politikus szerdán Budapesten sajtótájékoztatón a Központi Statisztikai Hivatal nap folyamán ismertetett adatait értékelve azt mondta: minimálbér vásárlóértéke tavaly nem érte el a 2010-es szintet, a mostani emelkedéssel a legjobb esetben is csak a 2010-es szintet éri el.
 
Hozzátette: az európai összehasonlításban példátlanul magas adóval sújtott minimálbér az egyik döntő oka annak, hogy az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint a dolgozók közel tíz százaléka szegénységben él. 
 
Ennek következménye az ugyancsak magas gyermekszegénység: a statisztikák szerint a 18 év alattiak mintegy negyede él szegénységben - részletezte.
 
Burány Sándor szerint a kormány Keletre nyit, az emberek viszont Nyugatra vándorolnak, egy olyan unióba távoznak, ahol ha szerényen is, de európai módon tudnak megélni.
 
Elmondta, a kormány egyes képviselői nyíltan vallják, hogy nem érdemes az unióban maradni. Nem tűrjük, hogy a szavakból tettek legyenek, ezt a folyamatot meg kell állítani az október 2-ai népszavazáson - tette hozzá.
 
A politikus szerint olyan rafinált kérdést tettek fel a kvótareferendumon, hogy akik elmennek szavazni, azok mindenképpen a kilépésre szavaznak, akik viszont otthon maradnak, Európára szavaznak.

Kapcsolódó párttagok