Akadályozza meg a kormány a kilakoltatásokat!

Semmi sem mutatja jobban a kormány emberekhez való viszonyát, mint a lakhatás támogatásának rendszere – mondta szombati sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó.

Országgyűlési képviselőnk úgy vélekedett, hogy a kormány legutóbbi intézkedése - a CSOK - tízmilliókat ígér a gyermekvállalás előtt álló családoknak, ami azonban a feltételek miatt éppen azoknak nem segít, akiknek a legnagyobb szüksége lenne az állam támogatására. Egyes rétegek újabb és újabb kedvezményeket kapnak, sok százezer család, akik a már megszületett gyermekeiket nevelik, azok lakhatását, megélhetését viszont nem segíti a kormány – jelentette ki.

Bangóné Borbély Ildikó szerint azonban van megoldás: rengeteg üres lakás van, amelyet hasznosítani kell, és látjuk, hogy lenne pénz is szociális bérlakások építésére. Javasolta, hogy a csókosok támogatása helyett inkább lakbértámogatást adjanak a családoknak, és épüljenek végre szociális bérlakások.

A politikus elmondta, hogy a családi csődvédelem és az eszközkezelő kudarcának oka egyértelmű: a bajba jutott hiteladósok nagy része,- a feléjük dobott "mentőöv" ellenére - továbbra is fizetésképtelen maradt. Az alapprobléma a dolgozói szegénység, melynek oka a nettó jövedelmek alacsony szintje. Jelenleg az érintetteknek olyan minimális a jövedelme, ami nem visel el további terheket, ezért először az országban tátongó fizetési szakadékot kell megszüntetni, mégpedig a nettó fizetések emelésével.

A Fidesz-kormány hat év alatt mintegy 2300 milliárd forinttal költött többet magára, mint az előző kormányzat. Ebből az óriási összegből a magyar családok minden lakhatási problémáját meg lehetett volna oldani – emlékeztetett Bangóné Borbély Ildikó, aki nehezményezte azt is, hogy a kormány évről évre újabb moratóriumokat hirdet, folyamatos bizonytalanságban tartva az eladósodott családokat.

Az MSZP javaslatot terjeszt be, hogy legyen állandó moratórium addig, amíg a kormány meg nem oldja a kilakoltatással fenyegetett százezrek helyzetét – jelentette be.