Aki szenvedélybeteg, az nem dolgozhat városvezetésben

A szocialisták Vas megyei elnöke nyilvánvalóvá tette, hogy Lazáry Viktorra, Szombathely sportért és ifjúságért felelős alpolgármesterére gondol, aki - szavai szerint - "kábítószer-fogyasztással kapcsolatos bűncselekmény gyanújába keveredett".

Az MSZP egy az internetre csütörtökön felkerült videofelvétel alapján gyanúsította meg keménydrog-fogyasztással Szombathely alpolgármesterét. Lazáry Viktor tagadta a vádakat és két alkalommal - legutóbb péntek reggel - is drogtesztet végeztetett. A vizeletminták mindkét alkalommal negatívak lettek.

Nemény András azt mondta, hogy az alpolgármester környezetének felelőssége is felvetődik, mert "egy ilyen szenvedélybeteg tevékenységét sokan látják és sajnos sokan szemet hunynak felette".

Megjegyezte, hogy az alpolgármester "egyik példaképe" Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki mellett kampányfőnökként és parlamenti titkárként is dolgozott. Nemény András azt mondta, egy honvédelmi miniszter nem engedheti meg, hogy a "bizalmi embere, aki egyben egy város második embere is, zsarolhatóvá váljon". Akivel szemben viszont ilyen bűncselekmény gyanúja felmerül, és akiről "ilyen videofelvételeket készíthettek, hogyha ő szerepel a felvételen", az zsarolható - jelentette ki.

Az MSZP úgy tudja, hogy vannak más hasonló felvételek is a városban - közölte a képviselő, aki szerint Lazáry Viktor jobban tette volna, ha lemond.

Kérdésre válaszolva kategorikusan cáfolta, hogy az MSZP egymillió forintot, vagy bármilyen más összeget fizetet volna a felvételért.

Arra a felvetésre, hogy az alpolgármester pénteken ismételt drogtesztet végeztetett, ami újra negatív lett, azt felelte, hogy ezek a szerek néhány nap vagy esetleg egy hét alatt kiürülhetnek a szervezetből. Hozzátette: Lazáry Viktornak nem vizeletmintával kell bizonyítani ártatlanságát, hanem hajmintával, mert abból egy évig is kimutatható a drogfogyasztás.

Azt is elmondta, hogy véleménye szerint a felvétel valódi, azon az alpolgármester látható, és amit a városvezető tesz, az a "szakértők szerint olyan tevékenység, amit általában azok szoktak csinálni, akik ilyen szerrel élnek, de hát ettől még persze lehet más a helyzet".