Aláírásgyűjtés az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért

Az MSZP elnöke a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a Fidesz az Országgyűlésben nem támogatta a szocialisták áfacsökkentésről szóló javaslatát.

Mesterházy Attila közölte: a párt aktivistái nemcsak az utcán gyűjtik majd az aláírásokat, hanem "ajtótól ajtóig" mennek majd az aláírásgyűjtő ívekkel, amelyen az a kérdést szerepel: "egyetért-e ön azzal, hogy a kormánynak a rezsicsökkentés keretei között az alapvető élelmiszerek áfáját 27 százalékról 5 százalékra kell csökkenteni?".

A pártvezető hangsúlyozta: a magyar emberek valóban sok pénzt költenek a rezsiköltségekre, a kormány azonban ez alatt kizárólag az energiaköltségeket érti, holott ennél már csak egy dologra költenek többet, az alapvető élelmiszerekre.

Arra a kérdésre, hogy az áfacsökkentésnek milyen költségvetési hatásai lehetnek, Mesterházy Attila azt mondta: az első évben több tízmilliárdos hatással lehet számolni, de ezt az MSZP szerint "nagyon egyszerűen lehet orvosolni", nem stadionokat kell építeni, hanem erre kell költeni a költségvetési forrásokat.  

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy szakmai számítások szerint az áfacsökkentés költségvetési kihatása később "szépen elolvad", hiszen a feketegazdaság fehérítésével ezek a bevételek visszatérnek a költségvetésbe.

***

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke nem számít arra, hogy az alkotmánymódosítás miatt az Európai Unió erősebb szankciókat vezetne be Magyarországgal szemben, de ha ez mégis megtörténne, azt a szocialisták határozottan visszautasítanák.

Az MSZP elnöke kérdésre válaszolva azt mondta: ebben az ügyben szerinte az Európai Unió ugyanazt fogja csinálni, mint eddig, vagyis "sokat beszél és keveset cselekszik". Úgy vélte: az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy "ez a kutya csak ugat, de nem harap".

Kijelentette ugyanakkor, hogy az MSZP semmilyen olyan szankciót nem támogatna, amely szavazatmegvonással vagy bármilyen európai uniós forrás megvonásával kapcsolatos és Magyarországot vagy az embereket bünteti. Csak olyan szankció érhet célt, ami a kizárólag a kormány politikáját bünteti vagy kritizálja - tette hozzá.

Mesterházy Attila szerint az alkotmánymódosítás problémáját nem lehet külföldön megoldani, ezt csak a magyar választópolgárok tudják rendezni azzal, hogy jövőre leváltják a Fidesz-kormányt.

Kijelentette: az MSZP szerint a hétfőn elfogadott alkotmánymódosítás egy önkényuralmi rendszer irányába tett újabb lépés, ami arról szól, hogy "a nép nagyszerű vezére" csak a néppel konzultál és megbünteti azokat, akik más véleményt fogalmaznak meg, mint amit ő helyesnek tart. Megbünteti az Alkotmánybíróságot, a diákokat, akik ki mertek állni a saját igazukért, az ellenzéket, amiért kritikát fogalmaz meg, és - folytatta a pártelnök - látható módon, most már "mezei bíróságok" is soron vannak, hiszen Orbán Viktor őket is "móresre akarja tanítani".