Aláírta a választási megállapodást az MSZP és az Együtt-PM vezetője

Az augusztus végén megkötött és most szentesített egyezség szerint a felek külön listán indulnak a 2014-es parlamenti választáson, nem neveznek meg közös miniszterelnök-jelöltet, de mind a 106 egyéni választókerületben csak egy jelöltet állítanak. 75 körzetben az MSZP, 31-ben az Együtt-PM nevezi meg, hogy ki indul.

Ha a baloldal győz a választáson, az lesz a miniszterelnök, akinek a pártja több listás szavazatot szerez.

Az A38 hajón tartott eseményen Bajnai Gordon és Mesterházy Attila is a kormányváltó szövetség létrejötteként értékelte a megállapodást.

Bajnai Gordon azt mondta: a szövetség megoldást kínál Magyarország válságára, a rossz kormányzásra, van megoldási tervük a munkanélküliségre, az elszegényedésre és az elvándorlásra is.

Hozzátette: a megállapodás kikerüli az új választási rendszer csapdáját, garancia arra, hogy egyetlen kormányváltó szavazat sem veszik el jövőre.

Mesterházy Attila hangsúlyozta: nem hatalomtechnikai alkut, hanem programalapú egyezséget kötöttek, és az MSZP választási programjának is része a két párt közötti közpolitikai megállapodás.

A szocialista pártelnök kiemelte, közös jelöltként tekintenek az egyéni körzetekben elindulókra, a szocialista kampánycsapatok az Együtt-PM jelöltjeiért is ugyanolyan erőbedobással dolgoznak majd.

Mesterházy Attila kérdésre válaszolva azt mondta, a szövetségi tárgyalások nem egy párttal kezdődtek, de "eggyel értek véget".

A szövetségkötés lezárult, nem történt olyan esemény, amely miatt a résztvevők körét bővíteni kellene - közölte.

A két pártvezetőt szembesítették azzal, hogy az MSZP képviselői igennel, a PM-hez tartozó függetlenek viszont nemmel szavaztak az újabb, 11,1 százalékos rezsicsökkentésre.

Bajnai Gordon elmondta: nincs véleménykülönbség a két párt között, a szocialisták szavazata annak szólt, hogy támogatják a megélhetési költségek csökkentését, míg a Párbeszéd Magyarországért képviselői azt jelezték, hogy a kormány által végrehajtott rezsicsökkentés fenntarthatatlan, igazságtalan és választási célokat szolgál, ezért másképp kell csinálni.