Külföld | Ukrajna Európai Unió
2014. július 21. 16:05

Alapos és valódi vizsgálatra van szükség

Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője arra szólította fel a lelőtt maláj utasszállító ügyében érintettként szóba jöhető összes felet, különösen Oroszországot, Ukrajnát és az oroszbarát szakadárokat; haladéktalanul tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy korrekt, alapos és valódi adatokon nyugvó vizsgálatot kezdődhessen a térségben.

A szocialista politikus keddi sajtótájékoztatóján elkeserítőnek nevezte, hogy az ügyben eddig egyik nagyhatalom sem volt képes előállni hitelt érdemlő bizonyítékokkal, miközben – véleménye szerint - elméletileg mindegyiküknek valós idejű felvételekkel kellene rendelkeznie a világ bármely pontjáról, különösen pedig az ukrán konfliktus területéről.

Az EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsa kedden ül össze és a testület a „jelek szerint” újabb szankciókra készül a Vlagyimir Putyin által vezetett Oroszországgal szemben.

Szanyi Tibor hozzátette: nem hiszi, hogy adatok és bizonyosság nélkül bárkit is érdemes lenne megvádolni a cselekmény végrehajtásával.

Egyúttal viszont felkérte a magyar külügyminisztert, hogy a magyar kormány „hagyjon fel ezzel az ingadozó, nem is tudjuk, hogy hova orientálódunk típusú magatartásával és a keleti pislogás helyett válassza a Nyugatot”.

Kérdésre válaszolva azt mondta, Európa az elmúlt fél évben nem adott bele elegendőt erőt az ukrajnai konfliktus kezelésébe. Véleménye szerint a keddi külügyminiszteri értekezletnek ezért kiemelten kellene azzal foglalkoznia, hogy az EU mit tud tenni a probléma rendezésének érdekében.