Alaptalanok Hoffmann ígéretei

A korábbi oktatási miniszter kifejtette: a köznevelési törvény tervezete - amelyet a kormány kedden jóváhagyott - bizonytalanságot okoz a közoktatásban, pedagógusok és más iskolai dolgozók elbocsátásához vezet. "Az államtitkár asszony pénzt ígér, de egy fillérje sincs a költségvetésben a köznevelési törvény megvalósítására" - mondta, hangsúlyozva, hogy csak a pedagógus-életpályamodell elindítása és az ígért béremelés több mint 160 milliárd forintba kerülne.

Ezzel szemben - jegyezte meg - nőnek a pedagógusok terhei azzal, hogy heti 32 órát kötelezően az iskolában kell tölteniük.

Hiller István azt mondta: az államtitkárság tervezete menthetetlen, rossz a diákoknak, a pedagógusoknak, az egész országnak, nem lehet toldozni-foldozni, ezért a szocialisták nem nyújtanak be hozzá módosító javaslatokat, hanem a visszavonását sürgetik.

A politikus szégyenletesnek nevezte, hogy a tankötelezettség felső korhatárát 16 évre szállítanák le. Kiemelte, hogy bár vannak olyan európai uniós országok, ahol a tankötelezettség alacsonyabb a magyarországi 18 évnél, azonban nincs még egy, ahol csökkentenék, mint ahogyan egy magyar kormány sem tett eddig így a rendszerváltás óta. Szavai szerint a döntéssel az Orbán-kabinet tízezernél több fiatalnak üzeni azt évente, hogy "nem érdekelnek a gondjaitok".

Az iskolák államosításával kapcsolatban Hiller István azt hangsúlyozta: az általuk ellenzett döntés fedezete szintén hiányzik a költségvetésből. Az önkormányzatok fenntartóként eddig évente 330 milliárd forintot tettek bele a közoktatásba, jövőre az államnak - a szeptemberi tanévkezdés miatt - ennek egyharmadát, 110 milliárdot kell azért, hogy az ágazat finanszírozása az idei szinten maradjon - magyarázta. Hozzátette: ez az összeg és a pedagógus-életpályamodell költsége együttesen megközelíti azt a 300 milliárd forintot, amennyi a jövő évi költségvetés tartaléka lesz, 2013-ban pedig már nagyjából 500 milliárd forint többletre volna szükség miattuk.

Hiller István szerint ennek hiányában a közoktatási törvény tervezete "írott malaszt" marad, többletforrás pedig csak pedagógusok elbocsátása árán keletkezhet.