Alapvető gazdasági fordulat

Az egyeztetésen az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben Együtt Magyarországért Párt vett részt, nem voltak ott az LMP, az Együtt 2014 és a 4K! képviselői. Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke az MTI-nek a nap folyamán azt mondta, véleménye szerint a szakpolitikai egyeztetések valójában koalíciós tárgyalások, erre pedig sem a jelenlegi időpont, sem az MSZP által javasolt forma és résztvevői kör nem megfelelő.

A keddi megbeszélésen az MSZP tárgyalódelegációját vezető Kákosy Csaba az elfogadott közleményt idézve úgy fogalmazott, hogy a magyar gazdaság fejlődésében kialakult korábbi nehézségeket a Fidesz-KDNP-kormány elhibázott gazdaságpolitikája "rendkívüli mértékben" súlyosbította. A résztvevők véleménye szerint a kormány felelős a recesszióért, a gazdasági környezet kiszámíthatatlanságáért, a tőke meneküléséért és a képzett munkaerő egyre erőteljesebb kiáramlásáért.


Az egyeztetésen megjelentek szerint ezért egy teljes körű gazdasági fordulatra kell felkészülni - mondta a volt szabad demokrata gazdasági miniszter. Ennek érdekében szakszerű és a partnereket kereső gazdasági kormányzásra van szükség, a hitelezést és a növekedést támogató beruházásokat kell végrehajtani. Indokolt, hogy egy valós érdemi, folyamatos párbeszéd induljon a szociális partnerekkel, az üzleti körökkel, az érdekképviseletekkel, mert csak így lehet védőhálót biztosítani a rászorulóknak és megállítani a középosztály lecsúszását - jelentette ki.

Kitért arra: a kormányváltás után azonnal intézkedni kell a gazdaságpolitika hitelessége és a befektetői bizalom helyreállításának érdekében. Ehhez viszont közjogi lépésekre is szükség van, vissza kell állítani az Alkotmánybíróság adó- és költségvetési ügyekre vonatkozó hatáskörét, meg kell teremteni a Költségvetési Tanács független működésének a kereteit és erősíteni kell a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét.

A kormánynak felelős költségvetési politikát kell majd folytatnia, amely az államadósság és az infláció fokozatos csökkentésére törekszik - közölte Kákosy Csaba.

Tájékoztatása szerint a résztvevők egyetértettek abban, hogy az életviszonyok szempontjából a legfontosabb cél a munkanélküliség csökkentése és a munkahelyteremtés.


Kákosy Csaba leszögezte, a demokratikus pártoknak a jövő évi választások előtt teljes körűen tájékoztatni kell a közvéleményt gazdaságpolitikai elképzeléseikről, és ennek során nem hallgathatnak azokról a lépésekről sem, amelyek áldozatokat fognak követelni, "mindenekelőtt a magasabb jövedelműektől".

A Demokratikus Koalíciót képviselő Bauer Tamás mindezt azzal egészítette ki, hogy jobban örültek volna, ha múlt heti közpolitikai egyeztetés minden résztvevője megjelent volna a gazdaságpolitikai tárgyalásokon is. Hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy a jelenlévők és az Együtt 2014 is nagyon hasonló gazdaságpolitikai alapirányt képzelnek el.

Teszler B. István a Magyarországi Szociáldemokrata Párt nevében azt mondta, hogy az egyeztetésen a legtöbb kérdésben közel jártak az egyetértéshez. Külön öröm számukra, hogy az állam szerepével kapcsolatos felvetésük nyitott fülekre talált - tette hozzá.

Kákosy Csaba kérdésre válaszolva kijelentette: a tárgyalás egy nyitott folyamat, vagyis ha valaki azon most nem vesz részt, az nem jelenti azt, hogy később ne csatlakozhatna ehhez a munkához. "Az ajtó bármikor nyitva áll az E-2014 és az LMP számára is" - jelentette ki.

"Nem gondolom, hogy koalíciós tárgyalásokon ülnénk, amikor 1989-ben az Ellenzéki Kerekasztal keretében folytak egyeztetések, azok sem koalíciós tárgyalások voltak" - reagált Bajnai Gordon kijelentéseire, amelyek szerint a szakpolitikai egyeztetések valójában koalíciós tárgyalások. Hozzátette, normálisnak tartja, ha a választásra készülő pártok egyeztetnek a programjaikról, és megtalálják azokat a közös pontokat, amelyek mentén együtt tudnak működni.


Bauer Tamás ennek kapcsán közölte: tudomása szerint mind az Együtt 2014, mind a szocialista párt, mind a Demokratikus Koalíció közös jelöltekben, közös listában és közös miniszterelnök-jelöltben gondolkozik. Ehhez pedig hozzátartozik egy közös elképzelés a gazdaság- és társadalompolitikáról - mondta.

Kákosy Csaba ezt viszont azzal egészítette ki, hogy az MSZP véleménye szerint jelenleg nem aktuális a miniszterelnök-jelöltről gondolkozni. Az egyeztetés a programokról szól, később jön a közös jelöltállítás, még később pedig az esetleges közös miniszterelnök-jelölt kérdése - mondta.