Gazdaság | költségvetés 2013 megszorítás
2012. június 18. 13:50

Álköltségvetés a Parlament asztalán

A jelenlegi javaslatnak ezért csupán egyetlen értelme van, az, hogy az aljára beírhassák a 2,2 százalékos hiányadatot, hogy azt ezután a kormány minden lehetséges fórumon "lobogtathassa" - jelentette ki. Ennek kapcsán hozzátette, a kabinet arra törekszik, hogy "álcselekedetekkel" megnyugtassa a piaci szereplőket.

A politikus annak a véleményének is hangot adott, hogy a büdzsét befolyásoló alapadatok egyelőre még kétségesek, ráadásul Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter téved amikor 1,6 százalékos 2013-as növekedésre és négy százalékhoz közelítő inflációra alapoz. Hangsúlyozta, hogy ezt a két számot egyelőre nem lehet ennyire pontosan megjósolni. Hangsúlyozta, hogy az elemzők becslései szerint a gazdasági növekedés kisebb, az infláció pedig nagyobb lesz.

További problémákat említve arra is kitért, hogy jelenleg még senkinek nincs arról fogalma, hogy mi a helyzet az "államosított intézmények" elvételéből adódó költségvetési hatásokkal, ugyanis erről még senki nem készített elemzést.

A politikus szerint ha elfogadják a sarokszámokat, akkor olyan intézkedéseket kell igénybe venni, amelyek pillanatnyilag "adóprést jelentenek".

Tukacs István úgy fogalmazott, hogy sarokszámok elfogadása érdekében a kabinet olyan súlyos megszorításokat vezet majd be, amelyeket nemcsak az emberek nem fognak tudni elviselni, de a növekedési tervek gátjaivá is válnak. Kijelentette, hogy a büdzsé gerjeszteni fogja az inflációt, miközben csökkenti a gazdasági kilábalás és a növekedés esélyeit.

A képviselő azt is kijelentette, hogy a büdzsét később meg kell majd változtatni, ezért az MSZP elindítja saját alternatív költségvetésének megtervezését, amelyik a beruházás- és gazdaságnövelésre valamint a munkahelyteremtésre fókuszál.