Belföld | előzetes letartóztatás őrizet
2013. november 11. 16:33

Alkotmányellenes a Fidesz javaslata

Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: az általuk javasolt módosítás is garantálja, hogy ne kerüljön házi őrizetbe az ároktői banda újabb tagja, a Fidesz ezt célzó indítványával szemben azonban nem alaptörvény-ellenes.

Közölte: támogatják Rogán Antal hétfői, az alkotmányügyi bizottság módosító indítványával megegyező szövegű törvényjavaslatának tárgysorozatba vételét és hétfői megtárgyalását, megszavazni viszont csak akkor fogják, ha a kormánytöbbség jóváhagyja a módosító indítványukat. (A törvény elfogadásához azonban már csak egyszerű, nem négyötödös többség kell.) Hozzátette: egy év elég arra, hogy a bírósági igazgatásban kiküszöböljék a rendszerszintű hibákat, a rendőrség pedig képes legyen meggátolni a házi őrizetben lévők szökését.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt mondta: a Fidesz saját kudarcát ismeri el azzal, hogy eltörölné az előzetes letartóztatás időtartamának felső korlátját akkor, ha a vádlottal szemben tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt van folyamatban eljárás.

A politikus hangsúlyozta: az alaptörvény szerint minden gyanúsítottnak joga van ahhoz, hogy ügyében ésszerű időn belül ítélet szülessen, ezért a Fidesz javaslata ellentétes az alkotmánnyal.

Véleménye szerint a Fidesz javaslata "Guantánamót csinálna Magyarországból", és azt üzeni a hatóságoknak, hogy nem kell igyekezniük a bűnesetek feltárásával. Azt is mondta: az ároktői banda tagjainak szökése a már most rendelkezésre álló eszközökkel is elkerülhető lett volna.

Bárándy Gergely pedig arról beszélt: az ároktői ügy azt mutatja, hogy a bírósági igazgatás új rendszere csődöt mondott.