Alkotmánymódosítás szükséges az önkormányzatiság védelme érdekében

A megbeszélésen az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Szövetségben Együtt Magyarországért Párt és a Munkáspárt 2006 képviselői vettek részt.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint az önkormányzati rendszerben 2010 óta végrehajtott változások szakszerűtlenek voltak, csak az állami befolyás növelésében jellemezte őket következetesség, a változtatások iránya a helyi közösségek jogainak, lehetőségeinek visszaszorítására, a szolgáltatások színvonalának csökkentésére irányult, mint ahogyan az önkormányzatiság alkotmányos garanciái is veszélyes mértékben csökkentek.

A megyei kormányhivatalok és a járások új rendszerének létrehozása a területi államigazgatási szervek ágazati integrációja helyett azok bekebelezését tekintette elsődlegesnek, és hatékonyan nem irányítható "gigahivatalokat" eredményezett - közölték.

A baloldali pártok nyilatkozatukban alkotmánymódosítást tartanak szükségesnek, szerintük az alaptörvényben kell meghatározni az önkormányzatok alapvető jogait, az önkormányzati vagyon önálló jellegének elismerését, az önkormányzati és az állami vagyon egyenjogúságát, a helyhatóságok jogainak alkotmánybírósági védelmét. Szintén szükségesnek ítélik az alkotmányban rögzíteni, hogy minden településen működik önkormányzat, választanak képviselő-testületet.

Tovább a közös nyilatkozathoz >>>