Belföld, Gazdaság | mobilfrekvencia infokommunikáció
2012. szeptember 24. 11:26

Állami és hivatali felelőtlenség a mobilfrekvencia-gazdálkodásban

Baja Ferenc úgy vélekedett, hogy az állami frekvenciagazdálkodás hanyagságát bizonyítja a Fővárosi Törvényszék döntése a frekvencia-árverésről.

A törvényszék egy héttel ezelőtt helyezte hatályon kívül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) a frekvencia-árverésen hozott januári határozatait, mert úgy ítélte meg, hogy a negyedik - állami - mobilszolgáltató jogszerűtlenül nyerte el a jogot a hálózat kiépítésére, valamint a három korábbi piaci szereplő is jogszerűtlenül szerzett újabb frekvenciablokkokat.

A döntés jogi és pénzügyi bizonytalanságot okozott a mobilszektorban, és azt bizonyítja, hogy a kormányzat, illetve a médiahatóság hanyag, felelőtlen frekvenciagazdálkodást folytat - mondta Baja Ferenc.

A politikus hangsúlyozta: az MSZP nem értett egyet az állami mobilszolgáltató létrehozásával, a kormánynak azonban megvolt a lehetősége erre, mostanra viszont bírósági határozat mondta ki, hogy az eljárás jogszerűtlen volt, ráadásul a három másik mobilcég sem használhatja azokat a frekvenciákat, amelyeket megnyert.

Ezzel összefüggésben felszólította a kormányt: tegyen meg mindent, hogy ne szűnjenek meg már létező infokommunikációs és szélessávú szolgáltatások.

Arra is kitért, hogy a bírósági döntés eredményeként a mobilcégek visszakövetelhetik azt az összesen körülbelül ötvenmilliárd forintot, amelyet a nem használt frekvenciablokkért kifizettek.

Baja Ferenc részletesen ismertette azt a három lehetőséget, amely szerinte a döntéshozók előtt áll.

Az egyik, hogy a hatóság - a jogtalan nyilvántartásba vétel miatt - kizárja az eljárásból az állami mobilszolgáltatót, és kinyitja a három másik cég opciós ajánlatát, azok így megkapják a frekvenciablokkot.

A második, hogy az NMHH érvényteleníti és elölről kezdi az eljárást, ez azonban sokáig tarthat, és így egyik szolgáltató sem tud eleget tenni a már megkötött előfizetői szerződéseknek.

A harmadik lehetőség, hogy valamelyik fél a Kúriához fordul felülvizsgálati kérelemmel. A legfelsőbb bírói fórum megsemmisítheti vagy megváltoztathatja a törvényszék döntését, sőt akár hatósági szintre is visszautalhatja az ügyet. Véleménye szerint azonban ez is hosszú időbe telik, így fennáll a veszélye, hogy a piac nem jut hozzá a szükséges frekvenciákhoz.

Az MSZP, mivel sem a kormány, sem a mobilszolgáltatók álláspontja nem ismert, nyílt szakmai egyeztetést javasol a három alternatíva megvizsgálására - mondta Baja Ferenc.