Államosított HÉV, versenyképtelen taxi, határozatképtelen közgyűlés

Államosítják a HÉV-et? Tarlós burkoltan nyugdíjat csökkent? Lehetnének versenyképesek is a taxisok? Dolgozhatnának tisztességesen a fideszes polgármesterek? Horváth Csaba válaszai Tarlós Istvánnak.

Tarlós nyugdíjat akar csökkenteni?

Horváth Csaba visszautasította, hogy a 65 év felettiek kedvezményét a főpolgármester megspórolható eszköznek tartja. Szerinte a nyugdíjasok a tisztességes nyugdíj helyett kapják a bérletet. A fővárosi frakcióvezető úgy vélekedett, hogy –  mivel a nyugdíjasok nem kapnak megfelelő mértékű nyugdíjat – szakmaiatlan és inkorrekt az a javaslat, amely szerint az egyébként is sovány nyugdíjat Tarlós István ilyen módon tovább akarja csökkenteni.

Idegen test lesz az államosított HÉV – és drága is

A HÉV államosításáról a politikus kijelentette, hogy az semmit nem old meg. Az elmúlt öt évben közel 45 milliárd forinttal csökkent az állam hozzájárulása: a 2015-ös 76 milliárd forinthoz képest idén 37, jövőre pedig 31 milliárd forint ez az összeg. Mint mondta, a főváros közlekedési hálózatában a HÉV államosítva „idegen testté” válhat – az eddigi tapasztalatok alapján egyébként sincs arra garancia, hogy az államosított dolgoknak az állam jobb gazdája lenne, mint a korábbi üzemeltető. Megjegyezte, hogy bár ezzel kivennék a HÉV-et a BKV-ból, nincs szándék arra, hogy emiatt a fővárosi bérletek árát csökkentsék. Vagy el kell érni, hogy ugyanaz a bérlet a városhatáron belül ugyanarra az utazásra jogosítson, vagy kevesebb szolgáltatásért cserébe csökkenteni kell a bérlet árát is – figyelmeztetett.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy amennyiben a HÉV nem államosításra, hanem haszonbérletbe kerül, akkor a jelenlegi szolgáltatásokat nem lehet radikálisan csökkenteni, vagy akár megszüntetni. Így a jó megoldás az lenne, ha a főváros a szolgáltatás szakmai megrendelője maradna, de a szolgáltatást az állam fizetné.

Plusz két százalék elég lenne

Horváth Csaba szerint a főváros alapszolgáltatásainak – akár uniós forrásokat sem igénylő – maradéktalan ellátásához elég lenne, ha az államkasszába befizetett összegből 2 százalékkal többet kapna vissza a főváros, mint jelenleg. A visszaosztott forrás még így is csak a befizetés 6 százaléka lenne, de az idén például 100-115 milliárd forintot jelentene. Budapest évi 5500 milliárd forintot, tehát naponta 18 milliárdot fizet az államkasszába.

A közgyűlés így nem működik

A főváros rendkívüli közgyűlésével kapcsolatban Horváth Csaba kijelentette, hogy a 17 fideszes polgármester távolmaradása miatt az nem lesz határozatképes. Hangsúlyozta, hogy a kormánypárti polgármestereknek is kötelessége részt venni a Budapest életéről és annak jobbításáról szóló munkában.

Azért nem versenyképesek a taxisok, mert túlszabályozottak és drágák

A frakcióvezető emlékeztetett, hogy a taxi-rendelet elfogadásakor az MSZP jelezte, hogy a piac túlszabályozott lett és drágábbá vált. A taxisoknak ez akkor tetszett, de versenyképtelenné tette őket az olyan piaci szereplőkkel szemben, mint például az Uber – foglalta össze a helyzetet Horváth Csaba.

Javasolta, hogy a kormány és a főváros üljön tárgyalóasztalhoz a piac szereplőivel, és ne azt vizsgálják, hogy hogyan lehet az Uber árát felzárkóztatni a taxihoz, hanem vizsgálják felül a taxi-rendeletet, és csökkentsék a taxi-árakat.

Kapcsolódó párttagok