Államosított tankönyvpiac

A politikus sajtótájékoztatóján azt mondta, a vasárnap benyújtott tervezet a szaktárca vezetőjének a tankönyvpiacon történő "egyeduralkodását" teremti meg.

Úgy vélte: hazugság, hogy kizárólag piaci érdekek domináltak eddig a tankönyvpiacon. Eddig is megvolt az állam felelőssége és nem tudott a piac az állam akaratával szemben érvényesülni - mutatott rá, hozzátéve: a tankönyvpiac jól működött eddig,  az állami jogszabályok biztosították akaratának érvényesülését.

Kunhalmi Ágnes szerint a Kello létrehozásával, a terjesztés állam általi "benyelésével" romlottak a szolgáltatások. Szólt arról is, hogy hamarabb kérték a szülőktől a tankönyvek árát, és még ma sincs ott minden gyermeknél a megfelelő tankönyv. Ha nem csak a terjesztést, hanem a kiadást is államosítják, akkor további romlásra kell számítani - jelezte.

Kitért a közmunkásoknak fejlesztett tananyagokra, és azt kérdezte: ez a színvonal várható az egész tananyagfejlesztés területén?

Az MSZP-s politikus problémásnak nevezte azt a kormányzati szándékot, hogy minden gyermeknek az országban mindenhol egyforma minőséget biztosítanának az "egyentankönyvvel", ami a minőség javulását hozza magával. Aki egyformaságról beszél az nem való a szakmába, sem oktatáspolitikusként, sem pedagógusként, ugyanis a gyerekek eltérő családi körülmények közül érkeznek, különböző képességekkel - fejtette ki, hangsúlyozva: nemcsak a módszertani szabadságot veszik el, hanem az egész rendszer alkalmazkodó képtelen lesz a gyermekek eltérő képességihez. Mindennek az lesz a következménye, hogy nagyon durván romlik majd a gyerekek teljesítménye - mondta.

A szocialista politikus leszögezte, hogy a tankönyvellátás régi rendszerét vissza kell állítani, az ugyanis jól működött, érvényesült az állam akarata, kontrolláló szerepe és a piac jótékony hatása egyaránt. Vissza kell kapcsolni újra a pedagógusokat a döntéshozatalba, nem lehet, hogy egy minisztériumi szobából mondják meg, Kazincbarcikán, Kiskunmajsán, vagy a Rózsadombon mit kell tanítani - jelentette ki.

Kunhalmi Ágnes szerint a jövő évi választások tétje, meg tudják-e akadályozni, hogy egy generáció "teljesen taccsra menjen ebben az országban." Milyen munkalapú társadalom lesz az, amiről a miniszterelnök beszél, ha ilyen oktatási rendszer, és ilyen tudás van? - tette fel a kérdést, és utalt a közelmúltban nyilvánosságra hozott PISA-felmérés romló eredményeire is.

Szerinte a mostani oktatási rendszer nem szól másról, minthogy a szegény gyermekeket "kipasszírozzák" az oktatási rendszerből, és akik bent tudnak maradni, azok sem kapnak megfelelő képzést.