Állítsák vissza a svájci indexálást!

Ez kell ahhoz, hogy az aktív foglalkoztatottak és a nyugdíjasok között ne nyíljon tovább a jövedelemolló.

Erre hívta fel a figyelmet sajtótájékoztatón Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke, aki szerint a 0,9 százalékos nyugdíjemelés nem tisztességes, hanem egyszerűen a nyugdíjasok megalázása.

A politikus megjegyezte, hogy a nyugdíjasok nem fogják ezt megbocsátani a Fidesznek, hiszen pontosan látják, mennyivel jobban jártak volna a hagyományos, úgynevezett svájci indexálási struktúrával.

Gazdasági értelemben ezzel a Fidesz kizárta a nyugdíjasokat a rendszerből – emelte ki Korózs Lajos. A képviselő szerint van pénz tisztességes emelésre, ez látható a költségvetés egyes fejezeteiben, ahol a presztízsberuházásokra komoly százmilliárdokat lehet találni.

Korózs Lajos beszámolt arról, hogy tegnap az MSZP a népjóléti bizottság elé terjesztett több módosító javaslatot is, de ezeket a Fidesz-többség leszavazta. Ezek között volt a svájci indexálás bevezetése, a nyugdíjminimum 50 ezer forintra emelése és a járulékplafon visszaállítása is.

A svájci indexálás az inflációt és a nettó bérnövekedést egyaránt 50 százalékban veszi figyelembe – ebben a struktúrában a 0,9 százalék helyett legalább 3 százalék lett volna a nyugdíjemelés. Ez azt jelenti, hogy az átlagos nyugdíjemelés 1070 forint helyett 3600 forint lenne.

Kapcsolódó párttagok