Általános szociális válság fenyeget

Erről Lukács Zoltán, a párt frakcióvezető-helyettese beszélt szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján, amelyen közölte azt is: a kormány munkahelyvédelmi akciótervét a korábbi szocialista kabinetek által bevezetett Start-programokhoz hasonló célzott járulékcsökkentési programnak tartják, vagyis a Fidesz szerinte most ahhoz a gyakorlathoz térne vissza, amit az MSZP korábban évekig sikeresen alkalmazott a tartósan munkanélküliek, az alacsony végzettségűek, a munkaerőpiacra visszatérni szándékozó kismamák és az 50 év felettiek támogatására.
    
Kiemelte ugyanakkor, hogy a munkáltatói réteg a rendszerváltás óta nem volt olyan pesszimista, mint most, mivel a legfrissebb adatok szerint 22 százalékuk tervez elbocsátásokat és mindössze 8 százalékuk gondolkozik foglalkoztatásbővítésben.
    
Lukács Zoltán megjegyezte, Orbán Viktort személyesen is felelősnek tartják például a Nokia-gyárban történt elbocsátásokért, hiszen a cég vezetője korábban többször sikertelenül próbált személyes találkozót kérni a magyar kormányfőtől, pedig azon akár felmerülhettek volna esetleges megoldási javaslatok. A politikus szólt arról is, bár a magyarországi Suzuki egyelőre nem jelentett be létszámláépítést, munkaügyi szakértők szerint akár 25-30 százalékos elbocsátásokra lehet számítani a termelés visszafogása miatt.    

Lukács Zoltán emellett felszólította Orbán Viktort: nyilatkozzon világosan, valóban léteznek-e az általa ismertetett IMF-követelések, vagy azok csak kommunikációs fogások voltak. Az ellenzéki politikus életszerűtlennek nevezte, hogy a kormányfő csak most, ősz elején ismertessen egy hónapokkal ezelőtt érkezett levelet, emellett hangsúlyozta, a kabinetnek minél előbb megállapodásra kell törekednie a nemzetközi szervezettel, hiszen "minden egyes elvesztegetett nap milliárdokat jelent az adófizetőknek".