Belföld | kormánypropaganda rezsi
2013. március 26. 12:01

Amiről a kormány nem akar beszélni!

A szocialisták erről szóló törvényjavaslatát kedden sajtótájékoztatón ismertette Tóbiás József frakcióvezető-helyettes.

Az indítvány alapján a számlákon fel kellene tüntetni, hogy mennyivel több jövedéki adót fizettet a kormány az emberekkel az üzemanyagok után annál, amennyit az európai uniós előírások alapján kötelező lenne. Hasonlóképpen megjelenítenék a bankszámlakivonatokon a bankadó hatásait, a rezsiszámlákon pedig az energiaszektorra kivetett többletterhek miatt keletkező költségeket.

Az MSZP emellett az áfaemelés, a távközlési, a baleseti, a biztosítási adó és a pénzügyi tranzakciós illeték hatásait is részletezné a fogyasztói számlákon.

Tóbiás József azt mondta: egy átlagos család évente nagyjából 100 ezer forinttal többet fizet be az államkasszába az elmúlt években kivetett különadók és adóemelések miatt, miközben a közműszolgáltatások árának csökkentése ennél kisebb megtakarítást eredményez. A kormány mégis csak a rezsicsökkentés miatt kezdeményezte a számlaképek megváltoztatását - jegyezte meg.

Az MSZP-s politikus kitért arra, hogy alacsony jövedelmük miatt csaknem 1 millió 400 ezren nem tudják megfelelően fűteni a lakásukat, a villany-, a gáz- és a távhőszámlát késve fizetők száma pedig megháromszorozódott 2010 óta.

Tóbiás József azt is közölte, hogy a szocialisták már hétfőn benyújtották a parlamentnek az alapvető élelmiszerek - a tej, a fehér és félbarna kenyér, a vizes zsömle és kifli, a tojás, a sertés-, a csirke- és a pulykahús, a ponty és más édesvízi halak, valamint a Magyarországon is termő zöldség- és gyümölcsfélék - áfájának 5 százalékra csökkentését szorgalmazó javaslatukat.

Ez egyúttal az "igazságos rezsicsökkentés" érdekében differenciált árképzést vezetne be a villamosenergia- és a földgázellátásban: a szegényebb családok olcsóbban juthatnának hozzá az energiához, a tehetőseknek többet kellene fizetniük nagyobb fogyasztásuk után.