"Antiszociális kormánya" van az országnak, amely nem akarja a válságot megoldani

Az MSZP-Párbeszéd szerint ma Magyarországon szociális válság van, az országnak "antiszociális kormánya van", amely nem akarja a válságot megoldani.
Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, ma Magyarországon válságban van minden olyan terület, amely az emberek életét befolyásolja. Ide sorolta az egészségügyet, a nyugdíjrendszert, a szociális ellátást és szerinte rezsiválság is van.
    
Elmondta, az ellenzéki parlamenti képviselők benyújtották az Országgyűlésnek megoldási javaslataikat, de a Fidesz képviselői a népjóléti bizottság keddi ülésén leszavazták azokat. 
    
Karácsony Gergely azt ígérte, hogy április 8-a után egy valódi szociális demokráciát építenek, és mindent megtesznek azért, hogy talpra állítsák az egészségügyet és visszapótolják az elmúlt években kivont forrásokat.
    
Meg kell állítani a nyugdíjasok elszegényedését, igazságosabb nyugdíjrendszerre van szükség - hangoztatta.
    
A miniszterelnök-jelölt közölte, megszüntetik a milliós nyugdíjakat, a tíz éve nem emelt minimálnyugdíjat megduplázzák, visszaadják a 13. havi nyugdíjat. Nyugdíjgaranciaprogramot, azaz valóban működő társadalombiztosítást hoznak létre, valamint gyógyszer- és kafetéria-támogatásokat adnak - részletezte.
    
Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke kifogásolta, hogy a bizottság leszavazta a 13. havi nyugdíj bevezetéséről szóló javaslatukat, miközben a nyugdíjasok élethelyzetén nagyban segítene ennek a juttatásnak az újbóli bevezetése.
    
Ismertetése szerint a nyugdíjasok 80 százaléka támogatja a 13. havi nyugdíj bevezetését. Hozzátette: a 2,6 millió nyugdíjasból félmillió mondja, hogy egyáltalán nem tud, 700 ezer nyugdíjas pedig csak komoly lemondásokkal tud megélni a nyugdíjából.
    
Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, független országgyűlési képviselő azt tette szóvá, hogy a bizottságban a Fidesz-KDNP indoklás nélkül szavazta le a sürgősségi ellátás fejlesztéséről, a rákos megbetegedések elleni hatékony küzdelemről és az ellenzéki pártok által közösen benyújtott egészségügyi minimumról szóló határozati javaslatokat.
    
Szerinte a következő négy évben a kormánynak meg kell dupláznia az egészségügyre fordítható forrásokat.
    

Kapcsolódó párttagok