Át kell dolgozni a 2013-as költségvetést

Emlékeztetett arra, hogy a tanács újabb információkat kért a kormánytól a jövő évi költségvetés hátteréről, valamint arra, hogy Kovács Árpád, a KT elnöke kérdésesnek nevezte, hogy négyszeresére növelhető-e az adóbeszedés hatékonysága, mint ahogy az szerepel a tervezetben.

A szocialista politikus szerint a költségvetés átdolgozása azért is elkerülhetetlen, mert egyes elemzők szerint 4-500 milliárdos lyukat okozhat például a vártnál alacsonyabb növekedés és az a számos változtatás, amiről a főszámok elfogadása óta döntöttek. Burány Sándor azt mondta, semmilyen adat és az üzleti szféra várakozásai sem támasztják alá, hogy a magyar gazdaság növekedési pályára áll jövőre, amint azzal a költségvetés számol, legfeljebb stagnálásra van kilátás.

Kitért arra is, hogy a Tárki felmérése alapján idén júliusban százból mindössze egy felnőtt tartotta jónak a magyar gazdaság állapotát, és - fűzte hozzá - nem lehet kizárni, hogy "az az egy éppen Matolcsy miniszter úr volt".

Burány Sándor úgy látja, bizonytalanná váltak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott megbeszélések is, szerinte erre utal, hogy az IMF még nem tűzte ki a júliusban megkezdett tárgyalások folytatásának időpontját. Meglehet, hogy ez az Orbán-kormány makacsságának következménye, mivel a miniszterelnök a hírek szerint nem akar engedni abból, hogy a tranzakciós illetéket a jegybankra is kiterjesszék - mondta az MSZP-s politikus, a nemzeti bank függetlenségének korlátozásaként értékelve ezt.