Belföld, Gazdaság
2012. december 14. 14:21

Át kell dolgozni a jövő évi költségvetést!

Az MSZP-s országgyűlési képviselő kiemelte: bár majdnem fél évig készült a 2013-as büdzsé, az megalapozatlan, sem a gazdaság prognózisok, sem az infláció alakulása, sem egyéb tényezők nem támasztják alá.

Kifejtette: az össznemzeti termék idén a 2006-os, a fogyasztás a 2003-as és beruházások a 2000-es szintre süllyedtek vissza. Ezek az adatok arra világítanak rá - folytatta -, hogy a gazdaság teljesítőképessége nem alapozza meg a költségvetést az adók, a járulékok és a vállalkozásból származó bevételek szempontjából. Optimista vélekedésnek tartotta a kormány gazdasági növekedéssel számoló álláspontját, és úgy látta: a gazdaság állapota nem teszi lehetővé a növekedést jövő évben. Megjegyezte: az idei költségvetés 12 módosítást ért meg, ami példátlan, és erre számítanak a jövő évi büdzsénél is.

Tukacs István rámutatott: az alapoktól kellene változtatni, módosítani az adórendszeren, többkulcsos, progresszív rendszerre van szükség, és aktivizálni az uniós forrásokat. Szerinte a kabinet maga is érzi, hogy a költségvetés megalapozatlan, hiszen már arról van szó, ha nem folynak be a várt bevételek, tranzakciós adót fogják emelni. Ezt pedig valamilyen formában az emberek fizetik meg - mondta.    

Szólt arról is, hogy vissza kellene adni az életképességét a pénzügyi közvetítői rendszernek. Kiszáradt a hitelezés ma Magyarországon, és ez az egyik olyan tényező, ami megnehezíti a vállalkozások életét, hiszen sem beruházni, sem a folyó működésüket nem képesek finanszírozni jó hitelezési politika nélkül - mutatott rá.

Úgy látta: Matolcsy György nem gazdaságpolitikát csinál, hanem Orbán Viktor társadalompolitikáját valósítja meg, amely a tehetőseknek kedvezni akar, és nem akar tudomást venni azokról, akik leszakadtak.
 
Az Országgyűlés gazdasági bizottságának tagja kitért arra is, hogy a kormány megfelelő koncepció nélkül érkezett az EU-csúcsra.