Belföld | vagyonnyilatkozat korrupció
2015. március 16. 16:19

Átláthatatlan közélet - Az MSZP újra fellépett a korrupció ellen

Az igazságügyi bizottság ülésén az MSZP-s Bárándy Gergely három javaslatot nyújtott be. A Fidesz mindegyiket elutasította.
 

Az egyik arról szól, hogy az államtitkárok, közigazgatási államtitkárok, miniszterelnöki megbízottak, miniszteri biztosok ne tudjanak egyszerre több olyan pozíciót is betölteni, ahol az államtól kapják a fizetésüket. Kifogásolta, hogy a közszférában érvényesülő bérplafonok ugyan működnek, de a kormány ezt a gyakorlatot az álláshalmozással lényegében kijátssza. Akár egy-két milliós összeget vihetnek haza az érintettek havonta.

A másik törvényjavaslat, arról szól, hogy jövőben ne fordulhasson többet elő olyan eset, mint Vida Ildikóé, aki saját maga vizsgálta ki a személyét érintő korrupciós vádakat.

Bárándy Gergely azt szeretné elérni, hogy a kormányhivatalok és más állami szervek esetében az azt felügyelő miniszter végezze el a vizsgálatot, és munkájának eredményéről tájékoztassa a parlament megfelelő szakbizottságát.

A javaslat harmadik része a vagyonnyilatkozatok kérdésével foglalkozik. Az önkormányzati képviselőkre ugyanis más szabályok vonatkoznak, mint az országgyűlési képviselőkre.

A szocialista törvényjavaslat egységesítené ezeket.

A javaslat lehetővé tenné továbbá, hogy a kormánybiztos, miniszterelnöki biztos, miniszteri biztos, is köteles legyen vagyonnyilatkozatot tenni, feladatkörétől függetlenül.

Továbbá nemzetiségi önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségét az önkormányzati képviselőkével azonos módon szabályozná a szocialista javaslat.

A politikus véleménye szerint a közéleti viszonyok átláthatósága miatt van szükség a módosításokra.