Az a tanár, aki nem akar portfóliót írni, szavazzon az összefogásra

Rossznak nevezte a pedagógusok minősítési rendszerét az MSZP-s Hiller István csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón, és arra buzdított: azok a tanárok, akik nem akarnak portfóliót készíteni, szavazzanak az összefogásra.

A volt oktatási miniszter azt mondta: a pedagógus-életpályamodell második fokozatának bevezetése botrányba fulladt, "Hoffmann Rózsáék megint elrontották", ismert tanárok bojkottálják a portfóliókészítést, a szakszervezetek pedig sztrájkbizottságot alakítanak.

Véleménye szerint a minősítési rendszer, amellyel a pedagógusok magasabb fizetési kategóriába kerülhetnek, rossz, abnormálisan túlközpontosított és nevetségesen bürokratikus, a tanároknak kiadott útmutató önmagában 160 oldal.

A portfóliórendszer nem megfelelő minősítési forma - jelentette ki, megjegyezve: több százezer oldal begyűjtése a tanároktól nem eredményez magasabb színvonalat, miközben rengeteg közpénz folyik el fölöslegesen és átláthatatlanul.

Hiller István azt ígérte, ha győznek a választáson, a pedagógus-életpályamodellt megtartják, a mindenkit a "rajtvonalra állító" minősítési rendszert viszont átalakítják, úgyhogy "aki nem akar portfóliót írni, szavazzon az összefogásra". "Üzenjük azoknak a kitűnő pedagógusoknak, akik az ostobasága miatt elutasítják ezt a rendszert, hogy igazuk van, húzzák ki még ezt a másfél hónapot, és el fogjuk ismerni szakmai teljesítményüket" - közölte.

De addig is - folytatta - követelik, a köznevelési államtitkárság hozza nyilvánosságra, kik minősítik a pedagógusokat, válaszoljon arra, igaz-e, hogy a minősítőket automatikusan a legmagasabb - mestertanári - kategóriába sorolták és jelentős órakedvezményt is kaptak.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke arról beszélt: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról (Klik) készült jelentés megsemmisítő ítéletet mondott a szervezetről, amely a hírek szerint 57 milliárd forint hiányt halmozott fel. Megerősítette: választási győzelmük esetén felszámolják a Kliket.

Kónya Péter, az Együtt-PM szövetség társelnöke azt mondta: az állami Könyvtárellátó Nonprofit Kft. is alkalmatlan a feladatára, ezért fordulhat elő, hogy - a hvg.hu birtokába került tájékoztatás alapján - a jövőben rendőrök segíthetik a tankönyvellátást. A Szolidaritás mozgalom vezetője hangsúlyozta: ez nem rendőri feladat.