Belföld | Alkotmánybíróság médiatörvény
2011. december 19. 17:46

Az Ab felszabadította az írott sajtót

Az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának szocialista tagja ezt hétfőn sajtótájékoztatón közölte azzal kapcsolatban, hogy az Ab alkotmányellenesnek ítélte a médiaszabályozás azon részeit, amelyek az írott sajtó tartalomszabályozásával, az újságírók információforrásainak védelmével, az adatszolgáltatási kötelezettséggel, valamint a média- és hírközlési biztos intézményével függ össze.

Mandur László közölte: kiderült, hogy nem tartható a sajtó túlzott felügyeleti és irányítási rendszere, hiszen az az alkotmányon túl sem a szakmai előírásoknak, sem az uniós normáknak nem felel meg.

A politikus szerint az Ab döntése azt is tükrözi, hogy nem moshatók össze a különféle médiumok szabályozási rendszerei: az írott sajtóé és az elektronikus médiáé.

A képviselő fontosnak nevezte az informátorok védelmére vonatkozó döntést, mert szerinte a médiahatóság "nem viselkedhet úgy, mintha rendőrség vagy ügyészség lenne", és nem tarthatja a fenyegetettség állapotában az újságírókat.  

Ugyancsak üdvözölte a médiabiztos intézményére vonatkozó döntést, mert szerinte a biztos nem a nézőket, hallgatókat szolgálja.

Mandur László azt is közölte, hogy az MSZP a közmédia irányítása és a médiafelügyelet rendszerével kapcsolatban is az Ab-hez fordult korábban, erről azonban még nem született döntés. Úgy vélte: "förtelmes dolgok történnek a médiacsomag nyomán, főleg a közmédiában".