Gazdaság | egykulcsos adórendszer megszorítás
2012. február 02. 15:06

Az adóváltozások vesztesei

Burány Sándor, a szocialista párt országgyűlési képviselője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, Orbán Viktor kormányfő korábban arról beszélt, hogy az új adópolitika előnyeit mindenki élvezheti, ám a valóság az ellenzéki képviselő szerint azt mutatja, hogy a kevesebbet keresőknek csökkent a jövedelmük. Példaként említette a havonta 100 ezer forintos bruttó keresettel rendelkezőket, akiknek szerinte tavaly óta átlagosan havi 14 ezer forinttal esett vissza a bérük. Szólt arról is, az adóváltozásokkal a gyermekgondozási díj összege is módosult, így az előző példában szereplőhöz hasonló, egy gyermekes dolgozóknak újabb havi 10 ezerrel forinttal esett vissza a költségvetésük.

Az MSZP képviselője kiemelte, a kormány emellett "busásan jutalmazta" a magasabb keresetűeket, ugyanis a "fideszes politikusok között nem ritka" havi bruttó 2 millió forintos keresetnél például már havonta 350 ezer forintos többletjövedelmet eredményez az egykulcsos szja, a korábbi adórendszerhez képest.

Burány Sándor a fentiek alapján azt a következtetést vonta le, hogy - mint fogalmazott - a Fidesz adó- és gazdaságpolitikája ugyan nem önveszélyes, de közveszélyes.