Belföld, Gazdaság | alma agrárium
2014. augusztus 19. 16:01

Az agrárium fekete éve lesz az idei

A magyar agrárium fekete éve lesz az idei, a kormány ugyanis a termelőkkel szembefordulva a külföldi konkurenciát támogatja, mindezt pedig tetézi Oroszország embargója.

Erről Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese és Halmi József, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei frakcióvezetője beszélt kedden sajtótájékoztatón, a fővárosi Nyugati téren, ahol szabolcsi almát osztogattak az arra járóknak. 

Harapnak a szankciókra! - Gőgös Zoltán, Halmi József, Bárány Balázs - #harapjaszankciókra‬

Gőgös Zoltán szerint az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével és megfelelő támogatási rendszerrel lehetne orvosolni a mezőgazdaság problémáját, amelyet a többi közt a földtörvény hatályba léptetése, valamint a támogatáspolitika átalakítása okozott. 

Mindezt csak tetézi az orosz agrárembargó, amelynek eredményeként az európai hatalmas árufelesleg egy része az országra zúdulhat, ráadásul feketén - folytatta az ellenzéki politikus, aki ennek megelőzésére javasolta a kormánynak, hogy csökkentse ezen élelmiszerek 27 százalékos áfáját. 

 

Az agrárpolitikus bírálta a támogatási rendszer átalakítását, amely - mint mondta - csaknem 100 milliárd forintot von el az ágazattól, és amely sokkal drasztikusabb annál, mint amelyet az európai konkurencia alkalmaz. 

Gőgős Zoltán nemzeti kockázatra meghosszabbítaná a 60 milliárd forintos agrár környezetgazdálkodási programot. 

Halmi József a többi közt az iskolaalma-program kiszélesítését javasolta. Mint mondta, az almatermesztőknek hatalmas problémával kell szembenézniük, mert szerinte a Fidesznek köszönhetően munkájukért csak "kolduspénzt" kapnak. 

Ezért azt javasolta: az iskolaalma-programot több osztályban vezessék be és vonják be az óvodák mellett a szociális intézményeket is, vagyis az állam felvásárlással segítse a termelőket, de járuljon hozzá ahhoz is, hogy elegendő raktár álljon a termelők rendelkezésére.  

Közölte: a mintegy 900 ezer tonnányi termés kétharmadának van piaca jelenleg, egy részük azonban csak az előállítási költség alatt adható el.