jövedelemadó bér kizsákmányolás
2011. január 11. 12:00

Az alacsony és az átlagos keresetűeket sújtja a kormány

Szűcs Erika országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a társadalom kétharmadát a kormány nem védi a hiteltörlesztés égbe szökő terheitől, csökken a fizetésük vásárlóértéke, és kevesebb támogatást kapnak a gyermekneveléshez, mint a jól keresők.

Példaként hozta, hogy noha a kormányprogram a társadalmi kohézió megerősítését ígérte, az adóváltozások következtében romlik a havi 290 ezer forintnál kevesebbet keresők jövedelmi pozíciója. Leginkább az átlagkeresetűeké, akik évi 70 ezer forintot is veszíthetnek - tette hozzá, megjegyezve, hogy eközben a miniszterelnök jövedelme havonta majdnem ötszázezer forinttal nő.

A családi pótlék összege változatlan, a gyermekek utáni adókedvezményt a jómódúak tudják nagyobb mértékben igénybe venni, a közmunkára jutó összeget csökkentették - sorolta Szűcs Erika. Emlékeztetett, hogy az MSZP a kétkulcsos adórendszer fenntartását kezdeményezte, a "negatív adózás" bevezetésével pedig lehetővé tette volna, hogy a kiskeresetűek is igénybe vehessék a gyermekek után járó adókedvezmény teljes összegét.

A szocialista politikus kifogásolta, hogy a munkavállalókat érintő legfontosabb törvényekről - az indoklás nélküli elbocsátás engedélyezéséről a közszférában, a 98 százalékos különadó bevezetéséről, a magán-nyugdíjpénztári befizetések "einstandolásáról", a sztrájkjog korlátozásáról - a kormány nem egyeztetett az érintettekkel, az érdekképviseletekkel, s e jogszabályok többségét egyéni képviselői indítványként nyújtották be.

Kitért arra, hogy a kormány őszig nem hívta össze az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, azóta sem hívta össze az Idősügyi Tanácsot, nem működik a Munkaerőpiaci Alap tanácsa. Ebből Szűcs Erika azt a következtetést vonta le, hogy "csikorog a nemzeti együttműködés rendszere", a törvényhozás folyamatából kimaradt a társadalom.

Hozzátette, biztosan nem elég az, hogy nemmel szavaznak az új alaptörvényre, ennél "erőteljesebb eszközökre" van szükség.