magánnyugdíjak EU-elnökség
2011. január 16. 14:00

Az alkotmány készítői nem veszik figyelembe, hogy Európa tökéletesen átalakult

Gurmai Zita, az MSZP EP-képviselője azt mondta, a mostani alkotmány készítői nem veszik figyelembe, hogy Európa tökéletesen átalakult. Szavai szerint ma nincs alkotmányozási kényszer Magyarországon. Hozzátette, erőltetettnek érzi, hogy egy év alatt kell elkészíteni az alaptörvényt, egy jó alaptörvény elkészítéséhez ugyanis idő kell. Hangot adott annak a véleményének is, hogy az alkotmány elkészítéséhez konszenzus kellene.

Gurmai Zita szerint a magyar uniós elnökség van olyan súlyú, hogy ebben az időszakban "nemhogy a médiatörvénnyel, de az alkotmánnyal sem kellene foglalkozni", mert mindenkinek az a feladata, hogy próbálja meg a lehető legjobb képet adni Magyarországról.

Az alkotmányozás kapcsán a politikus úgy fogalmazott, hogy "elindult a jogállamiság lebontása". Szavai szerint Európa "figyel bennünket", mert Magyarország ma a többi uniós tagállamot is képviseli.

Hangot adott annak a meggyőződésének, hogy az alkotmányozási folyamatot célszerű lenne későbbre tolni. Véleménye szerint a jelenlegi alkotmány minden alapvető jogot garantál, a Fidesz által tervezett jogszabály viszont "nem mindenki alkotmánya", és a soros elnökség alatt nem is célszerű új alaptörvényt készíteni.

A képviselő egyúttal elmondta, arra kérik az Alkotmánybíróság elnökét, Paczolay Pétert, hogy lépjen a magánnyugdíjak kérdésében.

Arra a kérdésre, hogy egy későbbi időpontban sem vennének-e részt az alkotmányozás folyamatában, Gurmai Zita - hangsúlyozva, hogy ebben a pillanatban az Európai Szocialista Pártot tudja képviselni - azt felelte, hogy az alaptörvény "akkor lehet igazán sikeres, ha az alapvető garanciákat megkapja a Magyar Szocialista Párt". Mint mondta, ha az alapvető védelem meglenne, akkor ő, mint az Európai Szocialista Párt alelnöke azt javasolná, hogy tegyék meg ezt a lépést. Hozzátette, hogy ezeket viszont nem kapták meg.

Problémának nevezte azt is, hogy a készülő alkotmány "túlságosan keresztény", véleménye szerint figyelembe kellene venni a más vallásokat is. Hozzátette, a kereszténység ügye rendkívül fontos. "Én is szeretem István királyt, mert azt gondolom, nélküle nem lennénk, ahol vagyunk" - fogalmazott, hozzátéve, hogy meg kell találni a helyes arányokat. Szerinte azt is tudomásul kell venni, ma már a nők önállóan döntenek, és azt is el tudják dönteni, hogy adott esetben szeretnének-e gyereket. Megjegyezte, annak, hogy sok gyermek szülessen, az az egyik biztosítéka, hogy a nőknek legyen munkahelye.