Belföld | etikai Klik oktatás
2015. augusztus 06. 13:24

Az állam által írt etikai kódexet akarnak a pedagógusokkal elfogadtatni

Az MSZP szerint az állam által írt etikai kódexet akarnak a pedagógusokkal elfogadtatni.

Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, diktatúrákban az állam, demokráciákban a szakma alkot etikai kódexet. A szabálygyűjteményt készítő Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) az állam kreálmánya, szakmailag nem elfogadott szervezet - tette hozzá.

Véleménye szerint az NPK napokban nyilvánosságra hozott etikaikódex-tervezete gumiszabályokkal van tele, és nem lehet tudni, ki dönti el, mi számít szabályszegésnek.

Emlékeztetett arra, hogy a karba kötelezően be kell lépnie minden állami iskolában tanító pedagógusnak.

Kunhalmi Ágnes azt is megkérdőjelezte, van-e erkölcsi alapja a kormányzatnak etikai kódexet létrehozni egy megcsorbított demokráciában, majd utalt a többi között a kormány által végigvitt alaptörvény-módosításra, a választási törvény megváltoztatására.

Szerinte a kódextervezetben lévő szabályok nem fogják növelni a pedagóguspálya presztízsét. Pusztán arra lesznek jók - folytatta -, hogy azok alapján retorzió érje a pedagógusokat.

Az MSZP-s képviselő kiemelt néhány tervezett szabályt, így a méltó viselkedésre, a pedagógusok megjelenésére vonatkozót. Azt firtatta, hány „fekete pontot” osztanak ki a pedagógusoknak, ha megszegik ezen szabályokat.

A Klebersberg Intézményfenntartó Központ (Klik) előtt tartott sajtótájékoztatón bírálta a központosított közoktatást és magát a Kliket is, szerinte a közoktatásban ez a szervezet a problémák fő okozója. Addig nem lehet reformot végrehajtani a közoktatásban, amíg a Klik létezik - értékelt.