Az állam rossz gazdája a fővárosi kórházaknak

A politikus elmondta, hogy míg 2008 és 2010 között százmilliárd forintot költött a fővárosi önkormányzat kórházai felújítására, addig mostanra az erre szánt összeg "lenullázódott", és még arra sem jutott pénze a fővárosnak és az egészségügyi kormányzatnak, hogy a minimumfeltételeket eleget tegyenek a gyógyító intézmények.

Az MSZP-s képviselő az Uzsoki utcai kórház előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, egyetlen érvet sem tud felsorolni, miért lenne jobb gazdája az állam a kórházaknak, mint amilyen korábban a fővárosi önkormányzat volt.

Szerinte "nyilvánvaló tény", hogy az elmúlt másfél év "semmittevése után", ahol csak forrást vontak ki az egészségügyből, ott egyértelművé vált, hogy "az állam rossz gazdája az (egészségügyi) ellátórendszernek". Az ellenzéki politikus ehhez, hozzátéve úgy vélte, a Fidesz-kormány csak a stadionépítésre kíván beruházni.

Horváth Csaba emlékeztetett arra a szocialista javaslatra, amely szerint a fővárosi önkormányzat ismét saját kezelésbe, működtetésbe venné a fővárosi gyógyító intézményeket a 2014-es parlamenti és önkormányzati választások után. Ha ez megvalósul, sokkal intenzívebb együttműködést kívánnak megvalósítani az egyetemi kórházakkal, illetve az Állami Egészségügyi Központtal - tette hozzá.

Hangsúlyozta, a kórházi struktúrához is "hozzá kell nyúlni". Ez az ellátás hatékonyabb szervezését jelentené, például bizonyos osztályok összevonását.

A politikus kérdésre válaszolva elmondta, hogy 2010-ben a kilenc fővárosi fenntartási kórházból háromnak volt adóssága, összesen 2 milliárd forint. Ez a helyzet tudomása szerint mostanra megváltozott, hiszen egyre több kórház küzd adóssággal.