Gazdaság | árfolyam Matolcsy államadósság
2014. január 29. 15:45

Az államadósság nőtt, a forint gyengült

Az államadósság nőtt, a forint gyengült a 2010-es kormányváltás óta - mondta Burány Sándor szerdán sajtótájékoztatón, a kormány gazdaságpolitikáját okolva.

Az MSZP politikusa szerint a gyenge forintárfolyam okai: "a hóbortos jegybankelnök", a növekvő államadósság és a kiszámíthatatlan kormányzati gazdaságpolitika.

Hozzátette: míg a kormányváltáskor 265 forintba került egy euró, szerdán kora délután 307 forintot kellett adni érte, a svájci frank árfolyama 188 forint volt akkor, most pedig jócskán meghaladja a 240 forintot.

A forint nem először él át nehéz napokat az Orbán-kormány alatt, és elemzők nem zárják ki, hogy még idén 340 forintig erősödik az euró - mondta.

Burány Sándor közölte: szemben Matolcsy György jegybankelnök szavaival, aki szerdán ismét az államadósság csökkenéséről beszélt, az Államadósság Kezelő Központ kimutatása szerint az adósság jelenleg 22 862 milliárd forint, míg a 2010-es kormányváltáskor nem érte el a 20 ezer milliárdot. Vagyis majdnem háromezermilliárd forinttal nőtt három év alatt - fűzte hozzá.

Ide vezetett az "értelmetlen szabadságharc" és a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája - jelentette ki az MSZP-s politikus, aki szerint már csak a kormányváltás hozhat gazdaságpolitikai fordulatot.