Belföld, Gazdaság | földbérletpályázat korrupció
2012. április 10. 14:47

Az állami földbérbeadás újabb fejezete

Gőgös Zoltán korábbi agrárállamtitkár példaként elmondta: egy több mint ezerötszáz juhot és kecskét tartó bakonyjákói kft. kilenc, általa korábban használt földterületet pályázott meg a közelmúltban, de csak egy olyan harminchektáros legelőt nyert meg, amire más nem adott be pályázatot. A szocialista politikus szerint ez ahhoz vezethet, hogy az állatok a vágóhídra kerülnek, csak azért, mert más nézte ki magának az említett földeket.

Kitért arra is, hogy a kilenc család megélhetését biztosító vállalkozás 50 millió forintos fejlesztést hajtott végre az elmúlt években, és rendkívül cinikus most azt mondani nekik: számolniuk kellett volna azzal, hogy lejár a földbérletük.

A szintén MSZP-s Harangozó Gábor azt mondta: jövő szerdára ismét összehívta a mezőgazdasági bizottság - általa vezetett - ellenőrző albizottságának ülését, ahol Fejér, Nógrád és Veszprém megyei földpályázati eredményeket vizsgálnának meg. Ezt úgy indokolta: mivel az értékelési szempontok továbbra sem nyilvánosak, utána kell járni, hogy a földeket "rátermettség alapján" vagy bizonyos érdekcsoportok közbenjárására ítélték oda a nyerteseknek.