Belföld, Gazdaság | Garancsi István offshore MVM
2014. április 29. 12:03

Az állami pénzeket is követeljék vissza az offshore cégektől

Az MSZP azt javasolja a Fidesznek, hogy ne csak az európai uniós forrásokat követelje vissza az offshore cégektől, hanem azokat is, amelyeket állami pályázatokon keresztül vettek ki a magyar adófizetők zsebéből. Ezt Tóth Bertalan, az ellenzéki párt elnökségi tagja mondta kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus közölte, szeretnék, ha törvény szabályozná, hogy az átláthatatlan tulajdonosi hátterű cégek ne csak az uniós pályázatokon ne indulhassanak, hanem az állami tendereken sem.

Hozzátette: törvényt kezdeményeznek arról is, hogy offshore hátterű cég ne lehessen tulajdonos állami cégben.

A Magyar Nemzet szombaton azt írta, hogy perek tucatjára számít a Miniszterelnökség amiatt, hogy az offshore cégeknek kifizetett uniós pénzeket visszaköveteli az érintett cégektől a kormány. A listára 276 vállalkozás került fel, s még körülbelül kétezernél folyik vizsgálat.

Tóth Bertalan azt mondta, üdvözlik, hogy a kormány ilyen fontosnak tartja az offshore cégekbe folyó közpénzek visszaszerzését.

Ugyanakkor példaként említette "Orbán Viktor jó barátja, házi pénztárnoka, Garancsi István" egyik offshore cégét, amelyen keresztül - mondta - százmilliárdos haszonra tett szert a Videoton futballklub tulajdonosa azzal, hogy a távhőszolgáltatóknak szánt olcsó gázt megvásárolta és több milliárdos haszonnal adta tovább. Ha ez a kedvezményes energia eljutna a távhős lakásokhoz, az tíz százalékos árcsökkentést jelentene - hangsúlyozta Tóth Bertalan, megjegyezve, eddig nem cáfolták, hogy az érintett offshore cégháló mögött Garancsi István áll.

Tóth Bertalan beszélt arról is, hogy sajtóhírek szerint a Dunamenti Erőműben a Magyar Villamos Művek mellett tulajdonos egy offshore cég is, vagyis az állam tulajdonostársa egy átláthatatlan tulajdonú cégnek. Hozzátette: törvényben szeretnék annak lehetőségét kizárni, hogy offshore cégek állami vállalatokkal legyenek közös cégben.