mszp.hu | Belföld | áfacsökkentés élelmiszerár
2016. január 05. 12:47

Az államkasszának is jó lenne az áfacsökkentés

A fogyasztók mellett az államkassza is a hasznát láthatja, ha csökken az alapvető élelmiszerek áfája – derült ki Gőgös Zoltán keddi sajtótájékoztatóján.

Pártunk elnökhelyettese rámutatott, hogy a sertéshús áfacsökkentése után el kell fogadni egy teljes csomagot, amely megakadályozná, hogy az áfa-befizetést elkerülő nepperek és a csalók újabb lehetőségeket találjanak. Meglátása szerint ebbe a csomagba mindenképpen bele kell kerülnie a baromfihúsnak is.

A csalók megfékezésében az alapvető tejtermékek áfájának 5 százalékosra csökkentése is nagy szerepet játszhatna. Ugyanakkor arra ügyelni kell, hogy nehogy a luxus élelmiszerek is bekerüljenek a csökkentett áfájú termékek közé.

A politikus kijelentette, hogy a csomagban helye van a tojásnak, illetve az alapvető élelmiszerek körébe tartozó zöldségeknek, gyümölcsöknek, és az édesvízi halaknak.

A csomagnak nagyjából százmilliárd forintos költségvetési hatása lenne – jelentette ki Gőgös Zoltán, hozzátéve, hogy akik ezekkel az élelmiszerekkel csalnak, jelentős kárt okoznak. Aki ugyanis áfát csal, az bért is csal, mert nem tudja másképp megoldani termékei forgalmazását. Így, ha ezzel elejét lehet venni a csalásoknak, akkor az említett költség megtérülési ideje legfeljebb egy év.

Azt szeretnénk, ha ebben a követelésünkben a termelők és a fogyasztók egyaránt szövetségeseink lennének, a kormány pedig vegye észre, hogy nem csak módos emberek vannak, hanem olyanok is, akik nehezen, vagy egyáltalán nem jönnek ki a fizetésükből – mondta Gőgös Zoltán.

Az áfacsökkentéssel kapcsolatos javaslatot az MSZP képviselői a napokban, még a parlamenti ülésszak előtt benyújtják, és nem zárkózunk el egy ezzel kapcsolatos rendkívüli ülés lehetőségétől sem.