Belföld | takarékszövetkezetek államosítás
2013. december 19. 12:32

Az államosítás folytatódik: takarékszövetkezetek

Burány Sándor országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: bár az MSZP reméli, hogy a takarékszövetkezetek visszaszerezhetik többségi részesedésüket, azt valószínűsíti, hogy már megvan a győztese annak a pályázatnak, amelyen az állam a TakarékBankban meglévő részesedését értékesíti.

Véleménye szerint a napokban megjelent pályázati kiírás világossá teszi a takarékszövetkezetek példátlan módszerrel és gyorsasággal végrehajtott "államosításának" célját: a kormány egy hozzá közel álló, baráti üzleti körnek akarja átjátszani a takarékokat.

A szocialista politikus azt mondta: a választások előtt az Orbán-kormány igyekszik megszerezni magának, "ismerősöknek", tágabb értelemben vett holdudvarának mindent, ami még mozdítható.

Hangsúlyozta, hogy az ország egyharmadában a takarékszövetkezet az egyetlen hitelintézet, vidéki ügyfeleik száma meghaladja az egymilliót. Olyan hálózatról van szó, amely eldöntheti, hogy ki kap hitelt és ki nem - mondta, megjegyezve, hogy ez egyben nagy politikai befolyást biztosít a tulajdonosnak.