Az államosítás súlyos zavarokat okozhat a szociális ellátórendszerben

A kormány tovább folytatta "az államosítási ámokfutást", ezúttal 42 szociális és 126 gyermekvédelmi intézményt vesz magához - mondta Lendvai Anna, utalva arra, hogy az erről szóló törvényjavaslat részletes vitája hétfőn lesz az Országgyűlésben. Úgy fogalmazott: "semmilyen józan érv nem indokolja ezt az embertelen lépést".
    
Felhívta a figyelmet, hogy az állam nem csak a feladatot vonja magához a települési önkormányzatoktól, hanem egy hatalmas vagyont is. A 168 intézetből 128 a fővárosi önkormányzat tulajdona. Ezeknek az épületeknek az összértéke több milliárd forintot is kitehet, esetleges értékesítésük pedig tetemes bevételt jelentene az államnak - fejtette ki Lendvai Anna.
    
Szerinte a kormány forrásokat fog kivonni a szociális területről, ez pedig azt fogja eredményezni, hogy nyárra a működésképtelenség állapotába kerülhetnek ezek az intézmények.
    
Lendvai Anna szólt arról is: a kormány rendeletben kívánja létrehozni azt a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóságot, amely az átvett vagyon kezelője lesz. "Az államosításra másfél hónap múlva kerülne sor, ennek a főigazgatóságnak pedig se hírre, se hamva" - jegyezte meg.
    

Úgy értékelte, az államosítások mögött nincsenek szakmai megfontolások, mindez csupán arra jó, hogy kézi vezérelt legyen a szociális rendszer is, szabályozatlan az átadás, a finanszírozás hiányosságai pedig súlyos zavarokat fognak okozni. Szerinte sérül az intézmények szakmai önállósága, csökken a szolgáltatás színvonala, ez pedig az ellátottakat fogja hátrányosan érinteni.
    
Lendvai Anna közölte, pártja szerint Budapest mostani vezetése is látja, hogy az államosítás a főváros szociális ellátásában károkat okoz majd, de mégsem tesznek lépéseket. Ezért arra kéri Tarlós István főpolgármestert, hogy győzze meg Orbán Viktor kormányfőt: vonják vissza "ezt a visszafordíthatatlan károkat okozó" javaslatot - mondta.