Az alsó tagozatos oktatást kell meghosszabbítani!

Az MSZP kész támogatni a kilencosztályos általános iskola bevezetését abban az esetben, ha az a hagyományos alsó tagozatos képzés meghosszabbításával jár. 

A szocialisták álláspontját Kunhalmi Ágnes, az ellenzéki párt budapesti elnöke és Hiller István volt oktatási miniszter, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke ismertette vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hiller István kiemelte, hogy a kilencosztályos általános iskola nem csodafegyver, csak akkor várható tőle minőségi javulás, ha nem a jelenlegi tananyagot aprózzák el, hanem valóban az alapkészségek elsajátításának megerősítésére törekszenek.

Az új rendszerhez emellett tanévenként 25-30 milliárd forintos többletköltséget is biztosítani kell - tette hozzá.

A volt miniszter beszélt arról is, hogy mindaddig nem alakulhat ki megfelelő minőségű közoktatás, amíg azt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) irányítja politikai ideológiák mentén.

A jelenlegi rendszer decentralizációjára, majd a megyei, tankerületi szintek megerősítésére lenne szükség - fejtette ki Hiller István.

Kunhalmi Ágnes aláhúzta: a közoktatás egyik legfontosabb feladata a funkcionális analfabetizmus felszámolása lenne, amihez jó eszköz lehet az alsó tagozat meghosszabbítása.

A politikus szerint azonban a kormánynak az egész oktatásra nagyobb figyelmet kellene fordítania, mert az Magyarország egyetlen kitörési pontja.

Ezzel szemben a kormányváltás utáni államosítás következményeként legalább 100-120 milliárd forintot vontak ki a közoktatásból, ami miatt az ágazat színvonala folyamatosan romlik - hangsúlyozta Kunhalmi Ágnes.