Belföld, Gazdaság | megszorítás
2015. február 09. 12:26

Az ÁSZ is igazolja, hogy a kormány megszorításokat vezetett be

Orbán Viktor és a Fidesz éveken keresztül hazudott, ugyanis az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése is igazolja, hogy a kormány megszorításokkal élt az elmúlt években, miközben folyamatosan tagadta ennek tényét.

Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy 2013-ban, az utolsó vizsgált évben a megszorítások mintegy másfélszeresét tették ki a válság legrosszabb évében, 2009-ben végrehajtott megszorításoknak.
    
A költségvetési bizottság elnöke szerint az ÁSZ világosan kimondja azt az egyszerű közgazdasági tételt, hogy a különadók, a tartalékolások, a zárolások megszorítást jelentenek.
    
Burány kijelentette: a jelentés visszaigazolta az MSZP elmúlt években megfogalmazott több kritikáját is, így azt, hogy a kormány intézkedései mögül a legtöbb esetben hiányzik a hatástanulmány, hogy a tranzakciós illetéket a bankok áthárítják az ügyfelekre, hogy a kormány fő fegyvere a hiány leszorításában az újabb és újabb adók „nyakló nélküli kivetése”.
    
Az képviselő úgy értékelte, az ÁSZ a 2007-2013-as időszak egyes egyensúlyjavító intézkedéseinek ellenőrzéséről szóló beszámolója azt jelenti, most már papír van arról, hogy Orbán Viktorék folyamatosan hazudtak, gazdaságpolitikájuk a megszorításokra épült.
    
Megjegyezte: szokatlan egy ilyen őszinte jelentés egy olyan intézmény részéről, amelynek egy korábbi fideszes országgyűlési képviselő a vezetője.
    
Burány Sándor úgy fogalmazott, hogy ez az ötlettelen gazdaságpolitika egyetlenegy dologban kiszámítható, hogy az ország gyarapodása helyett saját maguk gyarapodása a cél.