Az atomerőmű nem egy csomag szotyi

Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, hozza nyilvánosságra az elmúlt egy évben keletkezett összes olyan dokumentumot, amellyel a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodást előkészítették.

Erről Józsa István frakcióvezető-helyettes beszélt pénteken Budapesten sajtótájékoztatón, hozzátéve: nem tudni, milyen döntés-előkészítés előzte meg a bővítésről szóló megállapodást, és félő, hogy a részletek "kellemetlen meglepetés fognak okozni".

Úgy fogalmazott, Orbán Viktor az elmúlt egy évben "úgy csinált, mintha egy zacskó szotyiról alkudozott volna az oroszokkal". Véleménye szerint megengedhetetlen, hogy "egy kollégiumi szobatársaság" döntsön az ország energiastratégiáját száz évre meghatározó kérdésről.

Beszélt arról is, hogy az Orbán-kormány a bővítés előkészítését jóváhagyó 2009-es parlamenti határozat ellenére nem képzett megfelelő számú szakembert, nem készítette fel a kis- és közepes vállalkozásokat arra, hogy beszállítók lehessenek. "Egyedül a Közgép készült fel, szerzett megfelelő minősítést, és mit tesz isten, karácsony előtt egyedüli pályázóként 5,8 milliárd forintért elnyerte a kiégett kazetták átmeneti tárolójának következő fedélzetépítését" - jegyezte meg.

A szocialista frakcióvezető-helyettes azt mondta, ha győznek, a "Mesterházy-kormány" ezt éppúgy ki fogja vizsgálni, mint "a trafik- és a földmutyit".

Újságírói felvetésre, hogy a Wikileaks-táviratok szerint az MSZP-kormány is hitelt vett volna fel a paksi erőmű bővítésére, és cserébe kisebbségi tulajdonrészt adott volna a pénzügyi befektetőnek, Józsa István úgy válaszolt: a Gyurcsány-kormány nem kötött szerződést, hanem kijelölte azt az utat, ahogy egy atomerőmű-bővítést elő kell készíteni.

Az MSZP nem atom- vagy oroszellenes, de verseny nélkül "hiba behívni az oroszokat", az esetleges bővítéshez pedig, amelyre 2032 után valószínűleg szükség lesz, érdemi szakmai előkészítés szükséges - jelentette ki.