Az egészségügynek meg kell tartania az ország orvosait!

Genocídium lenne, ha a kormány megszüntetné a krónikus belgyógyászati osztályokat – mondta Tukacs István, aki arra is rávilágított, hogy a kormányzó pártokat egyáltalán nem érdekli az egészségügy helyzete.

Az egészségügyi kormányzat továbbra is úgy gondolja, hogy verbális eszközökkel is lehet tüzet oltani, ezért minden napra jut egy ötlet, ami vagy halva született, vagy finoman fogalmazva is szakmailag vitatható – jelentette ki országgyűlési képviselőnk csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Tukacs István szerint az új államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán alatt máris inog a szék, ám ő rátett még egy lapáttal: nem sikerült megoldani az egészségügyben dolgozók bérszámfejtését, ezért dolgozók ezrei nem kapták meg a fizetésüket.

A politikus cáfolta az államtitkár azon elképzelését, amely szerint orvosokat ápolókkal lehet pótolni, és figyelmeztetett arra, hogy a krónikus belgyógyászati osztályok megszüntetése nem jó megoldás. Azért, mert ezen az osztályokon főként idős betegek vannak, még orvosra, és nem orvos nélküli ellátásra van szükségük: aki ott fekszik az nemcsak idős, beteg is, ezért gyógyítani kell. Genocídium ezeket az embereket hagyni meghalni, amikor lehetne gyógyítani is őket – jelentette ki.

Bírálta Ónodi-Szűcsöt, amiért a kormánypárti sajtóban tett nyilatkozatával próbálja szembefordítani egymással az egészségügy szereplőit. Úgy vélte, erre azért van szüksége a kormánynak, mert a mai Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal bizonyította, hogy soha nem látott egység van a szereplők között. Mint mondta, eljött a pillanat, amikor a kormány megy szembe az autópályán a forgalommal, de hozzátette, hogy ezt azért tehetik meg, mert tankkal közlekednek a személyautók között.

A képviselő hangsúlyozta, hogy a helyes megoldásokhoz elengedhetetlenül szükséges pénzeknek megvan a forrása, sőt a Magyar Szocialista Párt már korábban beadta ezzel kapcsolatos módosító javaslatát a 2016-os költségvetéshez. A javaslatokat a 2017-es költségvetéshez is megismételjük, mert azok lefordítják a törvényalkotás nyelvére a betegek és az egészségügyben dolgozók érdekeit.

Tukacs István úgy vélte, ezzel döntés elé állítják a kormányt: akar-e egészségügyet, vagy sem. A mai Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal alapján úgy tűnik, hogy nem, hiszen azon a Fidesz és a KDNP nem képviseltette magát.