Gazdaság | egykulcsos adórendszer
2012. március 14. 13:40

Az egykulcsos adórendszer "bérszivattyúként” működik

Tukacs István azt mondta: a kormány arra hivatkozva állítja be sikeresnek és eredményesnek az egykulcsos adórendszert, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly a bruttó átlagkereset 5,2 százalékkal, a nettó átlagkereset pedig 6,3 százalékkal nőtt. A MSZP-s politikus szerint azonban ez a két adat nem alkalmas arra, hogy tisztességesen megítélhető legyen az egykulcsos adórendszer.
          
Úgy vélte: az adatok mögé nézve kiderül, hogy valójában egy  bérszivattyú” működik, amely az alacsony keresetűektől a magasabb keresetűek felé szivattyúzza a béreket, és ennek  elképesztő” hatása volt 2011-ben.     
     
Mint mondta, míg tavaly a versenyszférában emelkedtek a bérek, addig a közszférában 0,7 százalékkal csökkent a bruttó átlagkereset, emellett az oktatási és egészségügyi intézményekben dolgozók 60 százaléka számára kellett 5200 forintos kompenzációt fizetni, hogy legalább szinten tartsák a bérüket.            

Hozzátette: a versenyszférában a fizikai dolgozóknak csak 1,7 százalékkal nőtt a nettó bérük, szemben a szellemi dolgozók keresetének 13 százalékos növekedésével, ami szerinte ugyancsak a  bérszivattyú” működését támasztja alá.          

Tukacs István utalt arra is, hogy az tavalyi 3,9 százalékos infláció következtében a versenyszférában dolgozó fizikai dolgozók reálkeresete 2,1 százalékkal csökkent, míg az oktatásban dolgozóknál 7,3 százalékos, az egészségügyben dolgozóknál pedig 8,4 százalékos volt ez a csökkenés.          

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a februári adatok szerint 5,9 százalékra nőtt az infláció, miközben a kormány a költségvetésben 4,2 százalékkal számolt. Szerinte ez az adat azt jelenti, hogy idén a reálkeresetek újra zuhanni fognak és a nyugdíjak nem lesznek értékállóak.