Belföld | béremelés életpályamodell közoktatás
2012. október 09. 12:35

Az életpályamodell bevezetéséig halasszák el a köznevelési törvény más intézkedéseit!

Hiller István szocialista országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón követelésüket azzal indokolta, hogy a jogszabály 2013. szeptember 1-jétől többletmunkát ad a tanároknak, ezt ellentételezte volna az életpályamodell, a kormány azonban úgy döntött, hogy elhalasztja a béremelést 2014 elejéig.
    
"Azt mondták a tanároknak: dolgozzatok többet, és (...) kaptok több pénzt. Most meg azt mondják: dolgozzatok többet, de bocs, a pénz nincs meg. Ez így nem megy" - jelentette ki. Hozzátette, Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető előző napi szavaiból kiderült, hogy 2014-től is csak akkor emelik a pedagógusbéreket, ha a gazdasági növekedés meghaladja a másfél százalékot.
    
Hiller István felhívta a figyelmet arra, hogy bár jövőre 73 milliárd forintot spórol a kormány az életpályamodellen, ez csak három havi költség, 2014-ben viszont már bruttó 292 milliárd forintba kerülne. Ez nettó 200-205 milliárd forint, a fele annak a megtakarításnak, amit a kormány a múlt héten bejelentett egyenlegjavító programjától vár - jelezte, megkérdőjelezve, hogy lesz-e a közeljövőben ennyi pénz a költségvetésben béremelésre.
    
A szocialista politikus szerint ráadásul az iskolák államosítása is - mint minden átalakítás - pénzbe kerül, ennek költségeit azonban ugyancsak nem tartalmazza a büdzsé, ez pedig az új közoktatási rendszer működőképességét kérdőjelezik meg.
    
A volt oktatási miniszter arra szólította még fel Hoffmann Rózsát, érje el, hogy azok az önkormányzatok, amelyek meg akarják tartani iskoláikat, és képesek is fenntartani azokat, a jövőben is megtehessék ezt. Az MSZP emellett annak a szakszervezeti kezdeményezésnek a támogatását várja az oktatási államtitkártól, amely parlamenti vitanapon tekintené át a köznevelési törvény rendelkezéseit.
    
Hiller István végezetül arra is kitért, nem várják Hoffmann Rózsától, hogy lemondjon.
 
"A Fidesz oktatáspolitikájában elkezdődött a végjáték. Innentől az a feladata államtitkár asszonynak, hogy mentse, ami menthető. (...) Ne mondjon le, az túl egyszerű megoldás lenne. (...) Ez már kötődjön az ő nevéhez, vigye végig ő úgy, hogy feladata az általa létrehozott rendszer minimális működőképességének biztosítása" - fogalmazott.