MTI/mszp.hu | Belföld | Elios OLAF
2018. január 16. 13:40

Az Elios fizesse ki az uniós büntetést, ne a magyar adófizetők

Az MSZP az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Elios-ügyben készült jelentésének nyilvánosságra hozatalát követeli. A szocialisták szerint amennyiben bebizonyosodnak a szabálytalanságok, a magyar adófizetők helyett az Elios Zrt.-nek kell visszafizetnie a 12 milliárd forintos büntetést az uniós kasszába.
Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője kedden Budapesten, az Elios Innovatív Energetikai Zrt. belvárosi székhelye előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, az MSZP a következő napokban kezdeményezi az OLAF-jelentés beszerzését és nyilvánosságra hozatalát több mint egy tucat olyan önkormányzatnál, ahol az Elios beruházást végzett.
 
Hozzátette: azért kezdeményezik ezt, mert a kormány a füle botját sem mozdítja, és ezek az önkormányzatok érintettként megkaphatják a dokumentumot. Jelezte azt is, hogy a következő képviselő-testületi üléseken napirendre is kívánják vetetni a beruházások áttekintését.
 
Harangozó Tamás emlékeztetett arra, hogy az akkor még “miniszterelnöki családi üzletnek” számító Elios Zrt. 2014 körül, szerinte nyilvánvalóan politikai kapcsolatait felhasználva, “letarolta” a közvilágítás korszerűsítésére kiírt uniós pályázatokat Magyarországon. A képviselő szerint a cég olyan pocsék minőségben végezte a munkát, ami sok magyar polgár életét keseríti a mai napig, és néhány településen az országos médiavisszhang nyomására pótmunkát is kellett végeznie.
 
Az MSZP-s képviselő szerint ha bebizonyosodnak a szabálytalanságok, akkor 40 millió eurót, azaz 12 milliárd forintot a magyar költségvetésnek kellene visszafizetnie az adófizetők pénzéből az uniónak. Harangozó Tamás felszólította az Elios Zrt. vezetőit, hogy “készítsék bankszámláikat, a cég vagyontárgyait”, mert a szocialisták azt követelik, hogy ezt a pénzt ne a magyar emberek adójából fizessék be, hanem a cég fizesse meg a magyar államnak és a magyar állam utalja vissza az uniónak.

Kapcsolódó párttagok