Az elszegényedés büdzséjét nyújtotta be a kormány

Az ellenzéki politikus hozzátette: míg a korábbi években a GDP 1,9 százalékát fordították szociális kiadásokra, addig a jövő évi büdzsé tervében ez az arány csak másfél százalék. A nyugellátásra fordított összeg aránya is csökken - 9,7-ről 9,6 százalékra -, miközben a kormány nem erről beszél - mondta.
    
Józsa István hiányolta a jövő évi büdzsére vonatkozó javaslatból az alapvető élelmiszerek, így a hús áfájának csökkentését. Szerinte ez furcsa, mert a kormány komolyan gondolkodott ezen, ráadásul - mondta - megvan az áfa 27-ről 5 százalékra való csökkentésének fedezete a stadionépítéseknél.
    
Jóléti szolgáltatásokra a korábbi 7,5 százalékos GDP-arányos támogatás helyett jövőre csak 7 százalékot szán a kormány, az egészségügyi szakellátásra 16 milliárd forinttal kevesebb pénz jut 2014-ben - folytatta, hozzátéve: mindez azt jelzi, hogy a szegénység további növekedése várható jövőre.
    
A szocialista politikus szerint hiányzik a versenyképesség javítása, hiszen a beruházási ráta vészesen alacsony, mindössze 17,4 százalék, amely még az amortizációt sem fedezi. Ez a kormányfő által vizionált iparosodás helyett a meglévő ipari kapacitások leépülését jelenti - tette hozzá.
    
Azt mondta, elszegényednek a hazai kis- és közepes vállalkozások, amelyek felélték tartalékaikat. Három év alatt 70 ezer kis- és középes vállalkozás (kkv) ment tönkre, soha ennyi korábban.
    
A szocialisták kormányzása esetére azt ígérte, a párt pillér programjának kedvezményezettjei - a gyermekek, a nők, a munkavállalók, a kkv-k és a nyugdíjasok - mindenképp jobban járnának, és már ebben a költségvetésben is megvan ennek a fedezete. Véleménye szerint célirányos tervezéssel mintegy 200 milliárd forinttal lehetne többet fordítani az öt említett csoport támogatására.
    
Az ellenzéki politikus helyénvalónak nevezte a családi adókedvezmény kiterjesztését az alacsony jövedelműekre. Megjegyezte, éppen a szocialisták kezdeményezték korábban a kedvezmény kiterjesztését, amelynek köszönhetően 50 milliárd forinttal több marad az érintett családoknál.
    
Az ellenzéki politikus bírálta a kormányt, amiért az adócentralizáció mértéke három év alatt 37,5-ről 39 százalékra emelkedett, vagyis évente 450 milliárd forinttal kell több adót fizetni. A kormány bűnös mulasztásának nevezte, hogy 3 év alatt egyetlen fillérrel sem nőtt a családi pótlék összege.
    
A szerencsejáték-törvényről szólva kijelentette, hogy az a Fidesz "szerencsejáték-mutyijának" része, amely csak a "haverok" érdekeit szolgálja, semmi köze a valós piaci helyzethez.