Az elszegényedés éve következik

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány szűkíti a szociális ellátásokat, szétveri a nyugdíjrendszert, az emberek terheit pedig növeli. Ebbe a körbe sorolta a felső áfakulcs 27 százalékra emelését, a munkavállalói járulék emelését, az adójóváírás kivezetését, az utazási kedvezmények szűkítését és azt, hogy a közszférában befagyasztják a béreket.

Az álláskeresési támogatásra jutó összeget 67 milliárd, a jövedelempótló támogatásra jutót 77 milliárd forinttal mérséklik jövőre, a táppénzkasszára 13 milliárddal, a gyógyszerkasszára 67 milliárd forinttal kevesebb jut - mondta.

A szocialista politikus kifogásolta a családi pótlék, az anyasági támogatások, a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás összegének befagyasztását, mert azok reálértéke így csökkeni fog.

Ugyancsak bírálta, hogy a szociális rendszerben a felére csökken a közösségi szolgáltatások támogatása, így kevesebb pénz jut utcai szociális munkára, krízisközpontok működtetésére.

A nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatban Korózs Lajos az ellen emelt szót, hogy a korkedvezményes és az előrehozott öregségi nyugdíjakat, valamint az özvegyi nyugdíjakat szociális támogatássá alakítja a kormány, noha azokat járulékfedezettel szerezték.