Gazdaság | költségvetés 2012 megszorítás
2011. október 12. 14:28

Az elszegényedés költségvetése

"Ma Magyarországon rosszabbul élünk, mint másfél évvel ezelőtt" - mondta a politikus, aki szerint ha a jelenlegi formájában fogadják el a 2012-es költségvetést, akkor a következő másfél évben még rosszabb lesz a helyzet.

Gúr Nándor tragikusnak tartotta a foglalkoztatási helyzetet, a 2012-es költségvetést pedig az elszegényedés költségvetésének nevezte, amivel szemben szerinte az MSZP a munkahelyteremtés költségvetésének alternatíváját kínálja.

Mint mondta, az MSZP valós kétkulcsos jövedelemadó rendszert javasol és kezdeményezi, hogy az alacsonyabb keresetű családok, amelyek nem tudják igénybe venni a családi adókedvezmény teljes összegét, a különbözetet támogatásként kapják meg. Elmondta, hogy csökkentenék alapvető élelmiszerek áfáját 18-ról 5 százalékra, valamint a munkát terhelő járulékot is jövőre 3, majd újabb 2 százalékkal.

Józsa István, a gazdasági bizottság szocialista alelnöke azt mondta: "a Matolcsy-féle zombi-gazdaságpolitika alatt összetöpörödik a magyar gazdaság".

Hangsúlyozta: az MSZP határozottan fellép a Matolcsy féle gazdaságpolitika korrekciója érdekében és együttműködést ajánl a magyar gazdaság helyzetének javítása érdekében, erről szól a szocialisták által kidolgozott alternatív költségvetés.

Mint mondta: a 2012-es költségvetés elviselhetetlen terhet jelent a magyar állampolgárok számára hiszen 5 százalékkal csökkenti a családtámogatások, így a családi pótlék, az anyagsági támogatás, a gyes, a pénzbeli gyermektámogatások összegét, valamint 50 százalékkal csökkentené a jövedelempótló támogatásokat.

A szocialisták ezzel szemben ezeket a támogatásokat 5 százalékkal növelnék - tette hozzá.

Látszatintézkedéseket tesz a kormány

"Minden mozdonyvezető tudja, hogyha a gőzt a dudára nyomja és nem a kerekekre, akkor a mozdony nem fog olyan gyorsan haladni. Sajnos a kormány túl sok gőzt enged a dudára" - Józsa István így kommentálta, hogy a kormány állami kamattámogatású forinthitel-programot és új lakáshoz jutásnál a szocpol "finomított" formáját indítja újra.

A gazdasági bizottság szocialista alelnöke szerint illúzió, hogy a szociálpolitikai támogatás 4000 családnak jelentene megoldást, szerinte csak látszatintézkedésről van szó.

Hozzátette: hasonlóképpen csak "sípra adott gőz" a kamattámogatás bejelentése, hiszen 1,3 milliárd forint semmi ahhoz képest, hogy 2002-ben a Medgyessy-kormány kamattámogatásra 220 milliárdot, 2003-ban 240 milliárdot fordított.

Gúr Nándor azt mondta: a szocpol esetében a kormány olyan feltételrendszert dolgozott ki, aminek nem lehet megfelelni, aminek nem nyertesei, hanem vesztesei lesznek. Rámutatott, hogy szociálpolitikai kedvezmény igénybevételénél feltétel a 6 hónapig bejelentett, adózott munkahely, és az igénylőnek nem lehet köztartozása.